Ajax naar volgende ronde Europa League

Ajax gaat naar de achtste finales van de Europa League. Net als eerder in Frankrijk won de ploeg van Erik ten Hag met 2-1 van Lille. Zonder goed te spelen was Ajax vandaag uiterst effectief.

Ajax heeft het zich dus kunnen permitteren om tegen de verrassende koploper van de Ligue 1, Lille, het te doen zonder haar recordaankoop Sébastien Haller en eerste doelman André Onana. Haller werd immers vanwege een fout niet ingeschreven, terwijl Onana werd betrapt op het gebruik van een verboden middel dat wordt gebruikt voor het maskeren van doping. En dat is enorm knap van de koploper van de Eredivisie.

Tegenstander Lille incasseerde in de Ligue 1 slechts 16 goals in 26 duels. In de Europa League kwam Ajax over 2 duels echter 4 keer tot scoren. Grote man aan Ajax kant was Davy Klaassen. De teruggekeerde middenvelder opende al vroeg in het duel de score uit een corner. En ook bij de 1-2 vlak voor tijd was Klaassen belangrijk. De middenvelder veroverde de bal, leverde hem in en zag uiteindelijk David Neres op aangeven van invaller Brobbey scoren.

Tussendoor had Lille een groot aantal kansen gekregen. Enkel vanaf elf meter kwam Lille tot scoren. De strafschop van Yusuf Yazici kwam na 78 minuten spelen op het bord. Daarmee had de ploeg uit Noord-Frankrijk nog voldoende tijd Ajax pijn te doen. De opluchting was dan ook groot dat Ajax doorgaat naar de Europa League en daarmee op drie fronten actief blijft.

Hoffenheim laat zich verrassen

Elders in Europa kwam de grootste verrassing uit Duitsland. Hoffenheim ging op eigen veld met 0-2 ten onder tegen de Zweedse kampioen Molde. Vorige week eindigde Molde – Hoffenheim in 3-3. Ook Napoli ligt er definitief uit. De Italianen wonnen weliswaar met 2-1 van Granada maar dat was na de eerdere 2-0 in Spanje onvoldoende.

Arsenal, Shaktar Donetsk, Villarreal en Rangers FC maakten hun favoriete rol waar. Arsenal had nog de grootste moeite met Benfica. Na de 2-2 in Portugal, eindigde het treffen vandaag in Londen in 3-2. Villarreal rekende voor Nederland met 2-1 af met Red Bull Salzburg. Daarmee heeft Oostenrijk geen Europese deelnemers meer.