Bayer Leverkusen zet Peter Bosz op straat

Peter Bosz is niet langer trainer van Bayer Leverkusen. De slechte resultaten van de voorbije weken breken de 57-jarige oefenmeester nu op. Daarmee komt er een einde aan een verblijf van ruim twee jaar. Ook zijn assistenten Hendrie Krüzen en Rob Maas moeten het veld ruimen.

Bosz ging in december 2018 aan de slag bij Bayer Leverkusen. Aanvankelijk voor een periode van anderhalf jaar. Vanwege de resultaten werd dat later tussentijds verlengd tot de zomer van 2022. Nu is vandaag duidelijk geworden dat de voormalig trainer van Ajax zijn contract niet gaat uitdienen. Voor Peter Bosz is het zijn tweede ontslag in Duitsland. Eerder werd hij voortijdig naar huis gestuurd bij Borussia Dortmund.

Het seizoen 2020-2021 begon voor Bosz en Leverkusen nog voorspoedig. De club raakte weliswaar sterspelers Kai Havertz (Chelsea) en Kevin Volland (AS Monaco) kwijt, het deerde de resultaten niet. Voor de winterstop was het lange tijd ongeslagen. De pas zeventienjarige Florian Wirtz deed Havertz al snel vergeten. Topaankoop Patrik Schick, die voor 25 miljoen euro over kwam van AS Roma, wist zich met 8 goals nog niet te onderscheiden. Het brak Leverkusen echter niet op.

Dat deed het wel sinds het begin van 2021. Dat begon allemaal in de Duitse beker met een uitschakeling door Rot Weiss Essen, dat actief is op de het vierde niveau van Duitsland. In de Europa League werd het verrast door het Zwitserse Young Boys. Later bleek tegen Ajax dat dit absoluut geen wereldploeg is. In de competitie zijn juist Champions League plekken uit beeld geraakt. De afgelopen weken werd er verloren van laagvliegers als Freiburg, Arminia Bielefeld en Hertha BSC. Tussendoor werd er juist wel gewonnen van Borussia Mönchengladbach.  Bayer Leverkusen staat inmiddels zesde in de Bundesliga. Daarmee moet het alle zeilen bijzetten om Europees voetbal af te dwingen.

Met de aanwezigheid van Bosz werd ook het aantal Nederlandse spelers uitgebreid. Daley Sinkgraven werd op voorspraak van Bosz overgenomen van Ajax. Sinkgraven is in Leverkusen uitgegroeid tot een vaste waarde en ook weer in beeld bij het Nederlands Elftal. In de voorbije transferperiode kwamen Jeremie Frimpong (Celtic) en Timothy Fosu-Mensah (Manchester United) naar Duitsland. Fosu-Mensah raakte al snel zwaar geblesseerd