Belgische club, vlak over de grens, opnieuw overgenomen

Het blijft onrustig vlak over de grens. Patro Eisden Maasmechelen is namelijk opnieuw overgenomen. Dit keer door Common Sport, een dochteronderneming van het in New York en Londen gevestigde Common Group.

Patro Eisden is op dit moment geen profclub in België. De ambitie om de gloriejaren uit de jaren zestig terug te halen is echter aanwezig. Dat hebben investeerders al vaker geprobeerd. Buiten mooie verhalen is het de afgelopen jaren echter niet gelukt. In 2016 werd de club eigendom van de Chinese zakenman Wayne Woo. Daarna volgde een overname door de Nederlands-Iraanse ondernemer Salar Azimi. Vanwege het niet nakomen van financiele verplichtingen vertrok Azimi weer. In mei 2021 werd de club overgenomen door oud-prof Stijn Stijnen, aanvoerder Wouter Corstjens en voorzitter Rik Vliegen.

“We hebben bekeken wat onze club nodig had voor de uitdagingen in de toekomst, en kwamen snel tot de conclusie dat dit niet zou lukken met lokale investeerders”, geeft coach (en mede-eigenaar) Stijn Stijnen aan in gesprek met Het Laatste Nieuws. De nieuwe aandeelhouders zijn met een duidelijk plan gekomen. “De visie van The Common Group beantwoordt wel aan we zochten, het is hun ambitie de club klaar te stomen voor promotie naar een hoger niveau.”

Op dit moment speelt Patro Eisden in de Eerste Klasse Amateurs, het derde niveau van België. Ook wel de Eerste Nationale genoemd. Het strijdt samen met Dessel en Club Luik om de titel en daarmee een mogelijke promotie. Die is deels afhankelijk of Patro Eisden aan de voorwaarden kan voldoen. Hierbij kan je denken aan eisen aan de accommodatie en een verplicht aantal contractspelers.

Voor Nederlandse voetbalfans is Henk Dijkhuizen de meest bekende naam. De 29-jarige verdediger kwam in het verleden uit voor Sparta, Roda JC en TOP Oss. Hij speelde 60 duels in de Eredivisie en 116 in de Keuken Kampioen Divisie. Ook kwam hij uit voor Jong Oranje. In 2020 trok hij naar België. Daar is hij een vaste basiskracht. Dit seizoen miste hij pas één duel.