Carel Eiting weet nog niet waar toekomst ligt

Carel Eiting  is schaakliefhebber. Het is dan ook niet zo gek dat hij afgelopen weekend de finale van het Tata Steel toernooi met veel interesse keek. Het was voor de NOS direct aanleiding om eens in gesprek te gaan over zijn kijk op schaken, de vergelijking met voetbal en zijn eigen situatie.

Eiting werd aan het begin van het seizoen door Ajax verhuurd aan het Engelse Huddersfield Town. De middenvelder maakte indruk op het tweede niveau van Engeland, de Championship. Door een blessure keerde hij echter voortijdig terug naar Amsterdam.

Eiting: “Je moet het zo zien: als schakers een wedstrijd voorbereiden, weten ze van elkaar alle wedstrijden en alle zetten uit het hoofd. Je moet superintelligent zijn”, begint hij in gesprek met de NOS. “Stel je voor dat we met Ajax een wedstrijd tegen Feyenoord spelen en alle wedstrijden en statistieken van elke speler uit ons hoofd weten…”

De middenvelder vervolgt: “Bij het schaken is het simpel: als je één fout maakt, is het klaar.  Dan heb je verloren. De druk die er ligt in de voorbereiding, is gigantisch. Bij voetbal is de voorbereiding ook belangrijk. Natuurlijk pakken we dat ook professioneel aan, maar dat is met schaken anders.”

‘Ik moest uit mijn comfortzone’

Ook ging hij bij de NOS in op zijn verhuurperiode aan Huddersfield Town. Eiting: “Alles gebeurt hier op hoge intensiteit. Elke oefening op de training, zoals een pass- en trapvorm, wordt gecombineerd met een sprint. Het is een heel andere spelopvatting dan bij Ajax. Heel pittig. In het begin was ik echt gesloopt na een wedstrijd. Als je alleen maar denkt: hoe Ajax het doet, is het beste, dan wordt het lastig. Ik moest uit mijn comfortzone.”

De grote vraag is waar de toekomst van de voormalig jeugdinternational ligt. Eiting: “Ik heb na dit seizoen nog één jaar een contract, dus eigenlijk is het vrij simpel. Of je wordt verkocht of je verlengt… Ik moet nog om tafel met Ajax. Ik laat alles open.”