CAS doet op 2 juni uitspraak over Onana

Credits: Marco Oomen Fotografie

André Onana weet waar hij aan toe is. Op 2 juni zal het internationale sportribunaal CAS een oordeel vellen over de schorsing van de doelman uit Kameroen. Normaliter zou Onana pas volgend jaar weer wedstrijden kunnen spelen. De CAS kan dat echter ongedaan maken.

De doelman uit Kameroen en broodheer Ajax claimen dat de schorsing te zwaar is. Onana slikte een plaspil die op een verboden lijst staat. De UEFA besloot hierop de doelman een jaar te schorsen. Het betekent dat Onana tot februari 2022 niet met de selectie van Ajax mag trainen, laat staan wedstrijden te spelen. Dat geldt niet alleen voor Ajax, ook voor wedstrijden bij het nationale team van Kameroen.

Ajax is in beroep gegaan. Op 2 juni wordt duidelijk of de schorsing gehandhaafd blijft of dat er mogelijk een aanpassing is. André Onana heeft bij Ajax een contract tot de zomer van 2022. Daarmee bestaat de mogelijkheid dat Onana nooit meer een wedstrijd voor Ajax speelt. Onderhandelingen over een nieuwe verbintenis zitten in een impasse en Ajax wil graag nog iets terugzien van haar investering. Duidelijk is al wel dat de marktwaarde van Onana fors gekelderd is.