Club Brugge straks meer waard dan Ajax

Photo: GEPA pictures/ Jasmin Walter / Red Bull Content Pool

Het gaat misschien een beetje pijn doen in Amsterdam maar niet Ajax maar Club Brugge vertegenwoordigt straks de grootste waarde op de beurs. Bij de aanstaande beursgang profiteert de Belgische topclub optimaal van het huidige beursklimaat.

In 2012 deed Bart Verhaeghe zijn entree bij Club Brugge. De zakenman stak circa 12 miljoen euro in de Belgische club. Ook Jan Boone, de topman van de in Brussel beursgenoteerde koekjesfabrikant Lotus Bakeries, investeerde mee. In de tussentijd wist Verhaeghe zijn technisch directeur Vincent Mannaert aan boord te houden door hem een gedeelte van de aandelen te geven. Die zijn nu letterlijk goud waard.

Op dit moment hebben Bart Verhaeghe (69,88%), Vincent Mannaert (17,47%), Peter Vanhecke (3,64%) en Jan Boone (3,33%) het overgrote deel van de aandelen in handen. Deze vier aandeelhouders hebben hun aandelen gebundeld in Grizzly Sports en brengen Club Brugge daarmee naar de Euronext in Brussel.

Volgens de Belgische krant De Tijd wordt Club Brugge op de beurs maar liefst 400 miljoen waard. Kassa dus voor de Belgische investeerders. Opvallend genoeg worden ze daarmee 100 miljoen (!) meer waard dan Ajax. Daarmee is niet Ajax maar Club Brugge straks de club in de Benelux met de hoogste beurswaarde. Met het geld wil Club Brugge haar concurrentie op groter achterstand zetten. Onder andere door de bouw van een nieuw stadion in Brugge.

Op de beurs kan het hard gaan. Vorige week steeg Manchester United met maar liefst 5%. En dat is heel veel geld bij een beurswaarde van meer dan 2 miljard. De vraag is nu of de 0-2 zege bij rivaal Manchester City een soortgelijke impact heeft. Tegelijkertijd verloor Benfica het afgelopen jaar bijna 46% van haar beurswaarde. Aan de andere kant neemt de beurskoers van Sporting Lissabon flink toe. Voor de koploper van de Liga NOS lonken immers Champions League miljoenen.

De top 10 beursgenoteerde clubs in Europa

 1. Manchester United (2.7 miljard euro)
 2. Juventus (1,1 miljard euro)
 3. Borussia Dortmund (529 miljoen euro)
 4. AS Roma (476 miljoen euro)
 5. Club Brugge (400 miljoen euro*)
 6. Olympique Lyon (320 miljoen)
 7. Ajax (291 miljoen euro)
 8. FC Porto (262 miljoen euro)
 9. Sporting Lissabon (197 miljoen)
 10. Benfica (144 miljoen euro euro)

*Verwacht

Beursgenoteerde clubs als Cletic, Lazio Roma, Sporting Braga en AIK Solna haalden de top tien niet.

1 Trackback / Pingback

 1. Ajax Nieuws Online: Club Brugge straks meer waard dan Ajax | Al het Ajax nieuws en video' s

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.