Data: Senesi is beste allround verdediger van Nederland

Marcos Senesi is de beste allround verdediger in de Eredivisie. Dat blijkt uit een data-analyse over het lopende seizoen. De verdediger van Feyenoord wordt op gepaste afstand gevolgd door St. Jago (FC Utrecht)

Tegenwoordig kent iedereen de film Moneyball wel. Statistieken doen steeds meer hun entree in het Nederlandse betaald voetbal. Interessant is ook dat Billy Beane als adviseer en aandeelhouder aan AZ is verbonden. Het voetbal ontwikkelt zich daarmee, net als andere sporten. Data is in grote hoeveelheid beschikbaar op platformen als Wyscout. En daarom zijn er ook online steeds meer analyses te vinden.

Één van die Nederlandse data scouts is Marc P. Lamberts. Op zijn Twitter account deelt hij regelmatig inzichten over competities. Van Noorwegen tot Polen en ver daar buiten. De part-time data-analist van VVV Venlo laat ook regelmatig zijn licht schijnen op de Eredivisie. Dit keer heeft hij een visualisatie gemaakt van het aantal defensieve duels per 90 minuten versus het succesvolle percentage onderlinge duels.

Uit die data komt bijvoorbeeld naar voren dat Thomas Lam (PEC Zwolle) nauwelijks duels aangaat. En als de verdediger een duel aangaat er ook nog een grote kans is dat hij die verliest. Lam verliest meer dan de helft van zijn persoonlijke duels. Mogelijk dat hij de duels uit de weg gaat en deze over laat aan zijn partner Kersten. Die staat namelijk een stuk hoger.

De naar Nederland teruggekeerde Bruno Martins Indi (AZ) en Groningen-huurling Ko Itakura gaan relatief weinig duels aan. Als ze het doen zitten ze op winstpercentages van respectievelijk 58% en 69%.

Eredivisie aanvallers maken tegen Kik Pierie (FC Twente), Miquel Araujo (FC Emmen) en Sam Kersten (PEC Zwolle) de minste kans om een duel te winnen. Het drietal wint meer dan 75% van hun duels. Relatief gezien gaan de verdedigers ook vaker een duel aan dan het gemiddelde in Nederland.

Tommy St. Jago en vooral Marcos Senesi gaan echter significant vaker het onderlinge duel aan. De verdedigers winnen respectievelijk 74% en 73% van hun duels. Daarom kunnen ze worden gezien als de beste allround verdedigers in 2020-2021.