Deadline day: wat zijn de transfervrije buitenkansjes?

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Nog een paar dagen en dan sluit de transfermarkt. Tot die tijd mogen clubs spelers kopen en verkopen. Toch is het daarna nog niet gedaan met de pret. Transfervrije spelers kunnen nog steeds bij een club tekenen.

Buitenkansjes zijn moeilijk te vinden. Maar een scherp oog weet altijd wel iets te vinden. Naast spelers die afgelopen zomer uit hun contract liepen zie je in de slotfase van de internationale transfermarkt ook geregeld een contract-ontbinding. Op die manier kan een speler op een later moment alsnog transfervrij overstappen. Zo zou Nick Viergever zijn contract mogelijk bij PSV kunnen laten ontbinden.

Vaak vissen Nederlandse clubs nog in de markt van transfervrije buitenlandse krachten. Spelers die vaak al maanden zonder club zitten en nog wedstrijdritme missen. Het betekent vaak zeker in de eerste maanden de nodige kleine blessures. Tussen al die transfervrije spelers zitten ook bekende namen zoals Jerome Boateng, David Luiz, Jack Wilshire en José Izquierdo. Spelers die normaliter niet haalbaar zijn voor Nederlandse clubs.

Misschien wil de Griekse back Alexandros Katranis (23) zijn loopbaan in Nederland wel nieuw leven inblazen. De Eredivisie is al voor meerdere Griekse voetballers een springplank gebleken. Katranis is een voormalig jeugdinternational en stond sinds 2018 onder contract bij Saint-Etienne. In de Ligue 1 speelde hij geen enkele minuut. De afgelopen jaren werd hij verhuurd aan clubs uit België, Griekenland en Turkije. Vincent Thill is pas 21 jaar en speelde al 38 interlands voor Luxemburg. De 24-jarige Crawley speelde in Nederland voor Cambuur en Willem II. De Tilburgers verkochten hem vervolgens aan Birmingham City. Twee jaar later zit hij zonder club. Of wat te denken van een terugkeer van doelman Sergio Romero (34) of aanvaller Samuel Armenteros (31) naar de Eredivisie?

Er zijn ook de nodige spelers uit eigen land die nog zonder club zitten. Net als vorig jaar zomer presenteert VoetbalPlus.nl de transfervrije top 10 van spelers met een Nederlandse nationaliteit, of die een dubbele nationaliteit hebben. Hierbij kan je denken aan spelers met een Marokkaanse, Turkse, Antiliaanse of Surinaamse achtergrond die een sterke link met het Nederlandse voetbal hebben. Wie is er in het seizoen 2021-2022 nog actief in het betaald voetbal?

De top 10 transfervrije spelers

  1. Othman El Kabir (30). De in Amsterdam geboren aanvaller was vooral actief in Zweden en Rusland. De afgelopen jaren speelde hij bij het Russische Ural Yekaterinburg. Een bekende naam in het Nederlandse voetbal is hij niet. Komt het er nu van? Zijn oudere broer Mostapha El Kabir (nu Hammarby) speelde eerder bij NEC.
  2. Mohammed Osman (27). De in Syrie geboren middenvelder groeide bij Heracles Almelo uit tot een zeer bruikbare middenvelder. Vorig jaar zomer maakte de Syrisch international met Nederlands paspoort de overstap naar Al-Kharaitiyat SC in Qatar. Dat avontuur is nu voorbij. Keert de voormalig jeugdspeler van Vitesse terug naar Nederland?
  3. Youness Mokhtar (29). De buitenspeler is nog in de bloei van zijn leven. Wist ADO Den Haag niet in de Eredivisie te houden en is op zoek naar een nieuwe club. Was al actief in Saoedi Arabië, Turkije, Noorwegen en Verenigde Staten. Lonkt een nieuw buitenlands avontuur?
  4. Luciano Narsingh (30). De buitenspeler werd door Feyenoord de tweede seizoenshelft verhuurd aan FC Twente. Tot een langer verblijf in Enschede kwam het ondanks de nodige speelminuten niet. Narsingh zou hopen op een Turks avontuur. Eerder was hij al in het buitenland actief bij Swansea City.
  5. Florian Jozefzoon (30). Nog een buitenspeler. De international van Suriname verruilde in januari 2017 de Eredivisie voor Engeland. Met Brentford, Derby County en Rotherham deed hij veel ervaring op in de Engelse Championship.
  6. Nasser El Khayati (32). De middenvelder keerde een half jaar geleden na een lucratief avontuur in de zandbak terug bij ADO Den Haag. Hij wist ‘zijn’ Den Haag niet voor de Eredivisie te behouden en zit nu zonder club.
  7. Anco Jansen (32). De middenvelder groeide uit tot een clubicoon van FC Emmen. Uiteindelijk was de middenvelder in Emmen overbodig en was hij mede-verantwoordelijk voor de degradatie van FC Emmen uit de Eredivisie. Als huurling wist hij met NAC Breda de laatste stap naar de Eredivisie niet te zetten. Duikt hij nog op in het betaald voetbal?
  8. Ricardo van Rhijn (30). De loopbaan van Van Rhijn lijkt als een nachtkaars uit te gaan. Na Ajax, Club Brugge en AZ kwam hij de afgelopen jaren uit voor SC Heerenveen en FC Emmen.
  9. Jesper Drost (28). In 2015 was FC Groningen bereid om ruim een miljoen euro aan PEC Zwolle te betalen. Een succes werd het niet. Ook bij Heracles Almelo en opnieuw PEC Zwolle wist Drost zijn oude vorm niet te vinden.
  10. Keziah Veendorp (24). De centrale verdediger stond ooit te boek als één van de grootste talenten in Nederland. Bij FC Groningen lukte het niet en ook bij FC Emmen had hij het aanvankelijk moeilijk. Toch staat de teller al op ruim 100 duels in het Nederlandse betaald voetbal. Wie durft het aan?

Wie haalden de top tien net niet? Routiniers als Eljero Elia (34) en Jan-Arie van der Heijden (33) vielen net buiten de boot. De routiniers werd de voorbije weken al gelinkt aan avonturen in Turkije. Ook de Antilliaanse internationals zoals Jarchinio Antonia en Charlison Benschop hopen snel op een nieuwe club. Antonia wordt gelinkt aan meerdere clubs uit de Keuken Kampioen Divisie terwijl Benschop in Duitsland op proef is. Vurnon Anita tekende inmiddels opnieuw een contract bij RKC Waalwijk.