Eredivisie sluit zich aan bij fantasy voetbalgame

De Eredivisie is voortaan ook beschikbaar in een fantasy voetbalgame. De clubs uit de Eredivisie zijn een samenwerking aangegaan met Sorare. Dat platform biedt fans de kans om digitale kaarten van spelers uit de Eredivisie kopen, verkopen en spelen. Elke kaart heeft een score die is gebaseerd op de werkelijke prestaties van de betreffende speler gedurende wedstrijden.

Het is niet de eerste de beste partij waarmee wordt samengewerkt. Sorare groeit sinds haar lancering elke maand gemiddeld met 44% gegroeid. Inmiddels zijn er meer dan 70.000 gebruikers over de hele wereld en wordt er voor $9 miljoen aan kaarten verkocht in zo’n 100 landen. De Eredivisie is de vijfde competitie die zich aansluit bij Sorare. De Eredivisie werd voorafgegaan door de Belgische Jupiler Pro League, de Zuid-Koreaanse K League, de Japanse J1 League en de Amerikaanse MLSPA. In totaal zijn er 120 clubs aan Sorare verbonden.

De CEO van Sorare, Nicolas Julia, vertelt: “Millennials houden zich steeds minder bezig met sportuitzendingen in formats die hen niet aanspreken. In een economie waarin de aandacht van het publiek de meest waardevolle valuta is, vormen games een nieuwe manier waarop voetbalmerken deze zeer specifieke en tegelijk zeer gewilde doelgroep kunnen bereiken.”

Internationale markt

De Eredivisie kan zijn internationale merk en de merken van de 18 Eredivisieclubs die de Eredivisie telt verder uitbreiden doordat ze een volledig nieuw publiek kunnen bereiken: gamers over de hele wereld, en ze kunnen hun fanbase in Azië en Amerika vergroten dankzij de groei die Sorare daar doormaakt.

Marc Rondagh, Business Development Manager Eredivisie CV, legt uit: “Ons besluit is grotendeels gebaseerd op de ambitieuze visie van Sorare op het ontwikkelen van een wereldwijde fantasy voetbalgame. Wij zijn een groot voorstander van innovatie en kijken altijd vooruit naar de toekomst om onze fans steeds nieuwe ervaringen te kunnen bieden. Sorare stelt ons in staat nieuwe, jonge doelgroepen te bereiken, met name in Azië en Amerika, en die in Europa verder te verbinden door hun innovatieve oplossing. We zijn erg trots op deze nieuwe samenwerking.”

Nieuwe inkomstenbron

Sorare boort tevens effectief een nieuwe inkomstenbron aan voor de Eredivisie door het creëren van een nieuwe categorie gamelicenties: fantasy voetballicenties. Nicolas Julia, verduidelijkt: “Gegeven de huidige wereldwijde situatie krijgen voetbalcompetities hiermee een nieuwe mogelijkheid om publiek aan te trekken en mensen geïnteresseerd te houden. Voetbalclubs kunnen tevens hun inkomstenstromen op deze manier diversifiëren.”

Hoewel voetbalverzamelaars al tientallen jaren spelerskaarten kunnen verzamelen en ruilen of verhandelen, bleef dit beperkt tot fysieke kaarten. Sorare is een wereldwijde fantasy game die mensen bij elkaar brengt door hun gezamenlijke interesse in sport, zeker in tijden van een lockdown.

Ethereum-blockchain 

De fantasy managers kopen digitale kaarten van spelers om dezelfde reden als dat ze dit offline zouden doen: status, erkenning, identiteit en onderdeel zijn van een groep. Het is daarnaast de meest directe manier om te investeren in de positieve waarde van een sporter.
De unieke spelerskaart van Mbappé is bijvoorbeeld verkocht voor $65.000. Ethereum-blockchain wordt gebruikt om vast te leggen wie de eigenaar is van een bepaalde digitale kaart en de blockchain garandeert de digitale zeldzaamheid van de kaart. Gamers profiteren hierdoor van een ongekende betrouwbaarheid en vrijheid.