FC Twente aast op transfervrije Grieks international

FC Twente wordt in Griekse media nadrukkelijk in verband gebracht met Manolis Saliakas. De rechtsback van PAS Giannina lijkt een buitenkansje. De tweevoudig international van Griekenland loopt namelijk na dit seizoen uit zijn contract. Hierdoor zou hij volgend jaar zomer transfervrij de overstap naar de Grolsch Veste kunnen maken.

Het Griekse Sport24 stelt dat FC Twente een transfer onderzoekt. Zelfs een overgang in de winterse transferperiode zou tot de mogelijkheden behoren. Saliakas maakte deze zomer zijn debuut voor het nationale team van Griekenland in een vriendschappelijk duel tegen België. De teller staat inmiddels op twee interlands voor ‘Ethniki’.  Bondscoach John van ’t Schip liet hem in september ook invallen tegen Zwitserland. Eerder speelde Saliakas al veelvuldig jeugdinterlands voor Griekenland.

De voormalig jeugspeler van Olympiakos lijkt na twee seizoenen PAS Giannina toe aan een nieuwe stap in zijn loopbaan. PAS Giannina verrast dit seizoen vriend en vijand in de Griekse Super League met een derde plek als gevolgd. Het is dan ook niet gek dat spelers opvallen. Naast Saliakas heeft ook Marvin Peersman zich in de kijker van clubs gespeeld. De oud-speler van FC Dordrecht en Cambuur is bezig aan zijn tweede seizoen en staat nadrukkelijk in de belangstelling van Panathinaikos. Naast Peersman heeft Giannina met Ahmad Mendes Moreira nog een andere oud-bekende onder contract. De voormalig speler van Kozakken Boys, FC Groningen en Excelsior mag zich sinds kort ook international van Guinee noemen.

Er zijn niet alleen huidige teamgenoten die Saliakas kunnen informeren over FC Twente. Die club heeft met Dimitrios Limnios al een Grieks international in de selectie. De zeventienvoudig international wordt dit seizoen door FC Twente gehuurd van FC Köln. FC Twente heeft een optie tot koop.

Volgt Saliakas een bekende route?

Net als veel andere Griekse spelers ligt de toekomst van Saliakas mogelijk in Nederland. Het rijtje Grieken in Nederlandse dienst neemt steeds grotere vormen aan. Afgelopen zomer verruilde Anastasios Douvikas nog de Griekse Super League voor FC Utrecht, terwijl de transfervrije Samaris recent tekende bij Fortuna Sittard.

De teller staat inmiddels op tien Griekse spelers in de Eredivisie. De meest bekende namen spelen in Alkmaar. AZ is de broodheer van Pantelis Chatzidiakos en Vangelis Pavlidis. Ook elders in de Eredivisie weet men Griekse voetballers te waarderen. Denk bijvoorbeeld aan Botos (Go Ahead Eagles), Lamprou (PEC Zwolle) en Masouras (Sparta). Laatstgenoemde wordt dit seizoen door Sparta gehuurd van de Griekse topclub Olympiakos.

Niet zo gek ook. In het verleden maakten Griekse spitsen als Nikos Machlas, Yannis Anastasiou, Angelos Charisteas en Georgios Samaras indruk in de Eredivisie. Afgelopen seizoen verdiende Giakoumakis nog een transfer als topscorer van de Eredivisie. Hij verruilde VVV Venlo voor de Schotse topclub Celtic.