Geen interlands in Zuid-Amerika

Nederlandse clubs hoeven niet te vrezen. Alle WK-kwalificatiewedstrijden in Zuid Amerika voor deze maand zijn afgelast. Het betekent dat Ajax, Feyenoord en FC Emmen hun spelers in de komende interlandperiode niet kwijt zijn.

Het coronavirus grijpt om zich heen in Zuid-Amerika. Uit voorzorg worden reisbewegingen beperkt. Clubs uit de Premier League drongen al langer aan op het uitstelen van de WK-kwalificatieduels. Een reis naar Zuid-Amerika bracht naast een grote kans op een coronabesmetting ook een verplichte quarantaine bij terugkeer met zich mee. Het zou betekenen dat spelers weken niet inzetbaar zouden zijn. De voetbalbond van Zuid-Amerika CONMEBOL heeft nu een drastisch besluit genomen.

Nu kunnen de spelers in Europa blijven om zich voor te bereiden op de laatste wedstrijden van het seizoen. En dat is uiteraard goed nieuws voor de clubs uit de Eredivisie. Ajax zou met Nicolás Tagliafico minimaal één speler naar Zuid-Amerika zien reizen. De Argentijnse back zou misschien wel met Feyenoord steunpilaar Marcos Senesi naar Zuid-Amerika zijn afgereisd. Er zijn al langer geruchten over een uitverkiezing van Senesi bij La Albiceleste. Daarnaast was het bij Ajax niet uitgesloten dat Antony een uitverkiezing zou krijgen bij de Braziliaanse ploeg. Datzelfde geldt voor Feyenoord’s Colombiaanse aanvaller Luis Sinisterra. Voor zijn zware knieblessure maakte hij al zijn debuut voor Colombia.

Ook bij FC Emmen halen ze opgelucht adem. Miguel Araujo (17 caps) en Sergio Peña (9 caps) waren ongetwijfeld opgeroepen. Huurling Jean-Pierre Rhyner zat al eens bij de selectie maar wacht nog op zijn debuut. Peru zou eind mei spelen tegen Bolivia. Dat zou dan zijn in het Estadio Hernando Siles van La Paz. Dat stadion ligt 3.637 meter boven zeeniveau en is daarmee een waar voordeel voor het thuisland.

https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/1368274738099978241

Ajax en PSV hopen ook dat Noord-Amerika een soortgelijk besluit gaat nemen. Het zou betekenen dat de Mexicaanse internationals niet hoeven af te reizen. Dat zou wel een tegenvaller zijn voor voetbalfans uit Suriname en Curacao. De versterkte nationale elftallen zouden eind maart hun eerste kwalificatiewedstrijden hebben.