Kozakken Boys verwelkomt international van Curacao

Foto: Marco Oomen Fotografie

Kozakken Boys haalt opnieuw een oud-prof naar de Tweede Divisie. Het bolwerk in het amateurvoetbal weet met Ayrton Statie (26) opnieuw een speler aan zich te binden. Statie liet eerder zijn contract in de Verenigde Staten ontbinden. Eerder wist Kozakken Boys al Lars Hutten van TOP Oss te strikken.

Statie kwam in Nederland eerder uit voor FC Den Bosch, TOP Oss en FC Eindhoven. Als international van Curacao viel hij ook in het buitenland op. Hij kwam 12 keer uit voor het nationale team van Curacao. Het leidde tot optredens in de Gold Cup en avonturen in Azerbeidzjan en de Verenigde Staten. Zijn laatste club, het Amerikaanse Reno 1868 FC, ging vanwege de wereldwijde corona epidemie failliet.

De verdediger was in 2019 al dichtbij een contract bij Kozakken Boys. Uiteindelijk bleef de handtekening uit vanwege een Amerikaans avontuur. Statie op de website van Kozakken Boys: ‘Ik was met de club dichtbij een akkoord, maar na de Gold Cup van 2019 meldde Reno 1868 zich. Ik wilde dat profavontuur heel erg graag aangaan en Kees Spaan (voormalig tc van Kozakken Boys, red.) begreep dat. Toen ben ik naar Amerika vertrokken.’ Statie ging dus spelen voor Reno 1868 FC, een club uit de USL Championship. Dat is na de MLS het tweede niveau van de Verenigde Staten.

Statie vervolgt: ‘Het team is de opleidingsploeg van MLS-team San Jose Earthquakes. De speelstijl is anders dan ik was gewend. Veel gaat op fysieke kracht en alle teams spelen 1-op-1. Als linksback betekent dat dat je de rechtsbuiten overal op het veld moet volgen, ook als hij even van kant wisselt. Het was een mooi en leerzaam avontuur, midden in de woestijn van Nevada’.

Toch liep het Amerikaans avontuur niet helemaal zoals verwacht. En dat had veel te maken met een specifieke wedstrijd. Statie: ‘Ik mocht in de basis starten, maar bij binnenkomst van het stadion was mijn temperatuur een graad te hoog. Ik werd direct naar huis gestuurd en werd twee weken in quarantaine gehouden. Het team ging draaien en mijn vervanger deed het naar behoren, dus de trainer had geen reden om te wisselen. Ik wilde natuurlijk spelen, maar uiteindelijk gaat het om het team en draait het niet allemaal om mij’.

Na het faillissement van Reno volgt dus Kozakken Boys.  ‘Ik ben heel dankbaar dat de club nog steeds vertrouwen in mij heeft en ik hier alsnog kan komen spelen. Na deze maanden ben ik enorm hongerig om weer te voetballen en plezier te maken op het veld. Ik wil er een mooi seizoen van maken, waarin iedereen vecht voor zijn plekje. De ambities van mij en die van de club liggen hoog, ik kijk er naar uit.’