Major League Soccer zet in op verdere groei

Jonathan Mehring / Red Bull Content Pool

De Major League Soccer heeft de wind mee. Een groeiend aantal clubs wil deelnemen, spelers zien de competitie niet meer als een stap terug en ook commercieel zijn er mede vanwege de toename aan populariteit van voetbal in de Verenigde Staten kansen.

De MLS is al jaren in ontwikkeling en groeit ook in Nederland aan populariteit. Niet in de laatste plaats omdat er met Eloy Room (Columbus Crew), Nick Marsman (Inter Miami CF) en Silvester van der Water (Orlando City) een aantal Nederlandse spelers actief zijn. Naast bekende namen als Nani en Pato ontwikkelen ook steeds meer talenten zich. Voorbeelden hier van zijn Daryl Dike, Tajon Buchanon en de door Ajax begeerde Ricardo Pepi. Daarnaast worden een groot aantal duels in ons land live uitgezonden via ESPN.

Wie wordt de dertigste club in de Major League Soccer?

Chicago, Atlanta en Miami hebben allemaal hun eigen club. New York heeft met New York Red Bulls en New York City FC er zelfs twee. Datzelfde geldt voor Los Angeles met LA Galaxy en Los Angeles FC (LAFC). In totaal bestaat de Major League Soccer nu uit 27 clubs verdeeld over een Western en Eastern Conference. De komende jaren staat verder uitbreiding gepland. Zo zal in 2022 Charlotte FC haar entree maken. Het gaat haar wedstrijden spelen in het imposante Bank of America stadion dat plaats biedt aan 75.000 toeschouwers. In 2023 zal St. Louis City volgen.

Voor nummer dertig is er een hevige strijd losgebarsten tussen Sacramento en Las Vegas. Het Californische Sacramento heeft met Sacramento Republic FC al een club die actief is in het Amerikaans voetbal. De club speelt nu op het tweede niveau, namelijk de USL Championship. Toch lijkt Las Vegas de betere papieren te hebben. Een club is er nog niet maar ach dat is voor Las Vegas geen enkel probleem.

Las Vegas weet al tientallen jaren sterren naar de stad te trekken. Of het nu bekende artiesten, DJ’s, goochelaars of sporters zijn. De laatste jaren zet het echter ook vol in op sport. Naast evenementen van de UFC en NBA zijn daar ook teamsporten bijgekomen. De Vegas Golden Knights (NHL) en de Las Vegas Raiders zijn daar voorbeelden van. American Football club Raiders waren tientallen jaren actief in de NFL vanuit Oakland maar kozen er voor om hun thuisbasis  honderden kilometers verder weg op te zetten. Mogelijk volgt MLB (baseball) Oakland Athletics hun voormalig plaatsgenoot eveneens naar Las Vegas.

Nu zijn er meerdere partijen die in ‘Sin City’ Las Vegas een MLS club willen bouwen als een extra vorm van entertainment. Daarbij gaat men voorbij aan de Las Vegas Lights die niet de ambitie hebben om in de MLS uit te komen. Las Vegas wordt straks dus niet alleen de stad om te gokken, poker en stappen, maar ook om te combineren met een bezoek aan een voetbalwedstrijd. Komen er straks voetbalreizen naar Las Vegas?

Samenwerking met Mexico

Een groot aantal Amerikaanse clubs hebben een grote fanbase in eigen land én Mexico. Dat heeft alles te maken met de miljoenen Mexicanen die in de Verenigde Staten wonen en werken. Niet voor niets spelen een aantal van de grootste sterren van het Mexicaanse voetbal al jarenlang in de MLS. Voorbeelden hiervan zijn Carlos Vela (Los Angeles FC) en Javier ‘Chicharito’ Hernández (LA Galaxy)

Vanaf 2023 gaat de Major League Soccer samenwerken met de Liga MX, het hoogste niveau van Mexico. Er komt een gezamenlijke League Cup met 47 of 48 deelnemers. Het zijn de 29 dan wel 30 clubs uit de MLS en de 18 clubs uit de Liga MX. Onder hen dus ook Monterrey CF waar onze landgenoot Vincent Janssen actief is.

Wie krijgen de MLS rechten?

De huidige wereldwijde deal met ESPN loopt in 2023 af. Onderhandelingen hierover zouden in 2022 starten. Er zouden meerdere partijen zijn die zowel de nationale als internationale rechten graag willen kopen. De uitzendrechten van de joint venture tussen de MLS en Liga MX zijn nog niet verkocht.