Meer mogelijkheden voor gokken op duels in Nederland

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Gokken op wedstrijden bij partijen als Unibet en Draftkings is binnenkort niet meer illegaal. Op dit moment mag alleen TOTO in Nederland sportweddenschappen officieel aanbieden.

Vandaag heeft de Kansspelautoriteit (Ksa) aangekondigd dat het 10 vergunningen aan bedrijven zal verlenen. Deze bedrijven mogen per 1 oktober 2021 via internet dan kansspelen aanbieden. Dat kan bijvoorbeeld het wedden op duels in de Eredivisie of een online pokertoernooi zijn. Alleen de TOTO kan dit nu nog aanbieden. Om die reden besloot de TOTO ook over te gaan tot een grote charme-offensief en werden clubs zowel Feyenoord, AZ en PSV gesponsord.

Het nieuws kwam vandaag op het congres Gaming in Holland. In het Amsterdamse hotel Krasnapolsky verklaarde René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Ksa, dat 10 gokbedrijven binnenkort een vergunning krijgen. De 10 gelukkigen horen pas morgen of er een vergunning door de Nederlandse overheid wordt verleend. Pas daarna zal de Ksa bekend maken om welke bedrijven het gaat. Het is ook onbekend wat de verdeling is tussen Nederlandse en buitenlandse gokaanbieders

Wel is duidelijk dat niet iedere aanvrager een vergunning krijgt. De Ksa stelde namelijk al in een eerder stadium 29 aanvragen te hebben ontvangen. Een deel hiervan is nu afgewezen. Een ander gedeelde moet nog onderworpen worden aan een bredere beoordeling. De Ksa stelde op last van de Nederlandse overheid hoge eisen, onder meer op het gebied van verslavingspreventie en consumentenbescherming. De autoriteit verwacht pas medio zomer een volledig beeld te kunnen geven van de markt.

Een groot aantal partijen is technisch al klaar. Toch wordt de datum van 1 oktober niet het moment dat alles mag. De bedrijven zullen een toelichting. Op dit moment kan je via een Nederlands IP adres nog geen account aanmaken op Unibet. De verwachting is dat dit snel zal veranderen.