Nederlandse invloed op Zweedse competitie blijft gering

De Eredivisie nadert het einde van het seizoen 2020-2021. Elders in Europa beginnen ze juist aan de competitie. Zo ook in Zweden waar gespeeld wordt in een zomercompetitie.

Afgelopen seizoen werd voormalig SC Heerenveen en Feyenoord aanvaller Jon Dahl Tomasson als trainer van Malmö FF kampioen van de Allsvenskan. Malmö is de competitie gestart met een 3-2 zege op Hammarby IF, dat net als de regerend kampioen geldt als een kanshebber voor de titel. Bij de kampioen waren er basisplaatsen voor het verdedigende talent Anel Ahmedhodzic en de inmiddels 34-jarige Ola Toivonen. Die laatste heeft een verleden bij SC Heerenveen en PSV.

De meest bekende naam in de competitie is zonder twijfel Marek Hamsik. De voormalig sterspeler van Napoli wil zich na een lucratief Chinees avontuur in de EK-selectie van Slowakije spelen. IFK Göteborg hapte toe. Het grootste talent is de IJslandse buitenspeler Ísak Bergmann Jóhannesson, die al eens met Ajax en Feyenoord in verband werd gebracht. Daarmee blijft de Zweedse competitie iets om te blijven volgen.

Geringe Nederlandse invloed

De Nederlandse invloed op de Allsvenskan is dit seizoen minimaal. In tegenstelling tot andere competities heeft de Zweedse competitie een relatief klein aantal buitenlandse spelers. Bij de zestien clubs van het hoogste niveau staan twee Nederlanders onder contract. De meest bekende voor Nederlandse voetbalfans verdween afgelopen seizoen van het hoogste niveau. Anthony van den Hurk, international van Curacao, degradeerde vorig jaar met Helsingborgs IF.

Nederland wordt zodoende vertegenwoordigd door twee namen die nog nooit in de Eredivisie in actie kwamen. Het gaat om Rewan Amin en Daan Klinkenberg, beide 25 jaar. Amin is geboren in Irak. Als vluchteling kwam hij naar Nederland en verkreeg hij ook een Nederlands paspoort. Amin speelde jarenlang in de jeugdopleiding van SC Heerenveen. Sinds 2017 is hij actief in Zweden. Östersunds FK is sinds 2018 zijn werkgever. Klinkenberg is bij Mjällby AIF bezig aan zijn derde Scandinavische club. Na FC Volendam speele hij in Finland (Inter Turku) en Noorwegen (Aalesunds FK). In februari maakte hij de overstap naar Mjällby.

Ook SC Heerenveen houdt de ontwikkelingen in de Allsvenskan in de gaten. De Friezen verhuren voor het tweede jaar op rij verdediger Andreas Skovgaard aan Örebro SK.