Onana zet Ajax voor het blok: geen nieuw contract

Credits: Marco Oomen Fotografie

Ajax zit in haar maag met André Onana. De doelman uit Kameroen is nog tot begin volgend jaar geschorst en weigert vooralsnog een nieuw contract te tekenen. Daarmee lijkt een transfervrij vertrek in de zomer van 2022 in de maak.

De 25-jarige Onana mag op dit moment geen wedstrijden voor Ajax en Kameroen spelen, ook trainen is verboden. De reden is een eerdere positieve test op het verboden middel furosemide. Een middel dat het gebruik van doping kan maskeren. De UEFA besloot Onana zodoende te schorsen tot februari 2022. Het betekent dat Ajax het voorlopig nog wel even moet doen zonder Onana. Ook kan er voor Onana een streep door de Afrika Cup in januari 2022. Dat toernooi wordt ook nog eens in zijn eigen Kameroen gespeeld.

Ajax probeerde er van alles aan te doen om de transferwaarde van Onana op peil te houden. De schorsing heeft een flinke deuk in zijn imago opgeleverd. Een groot aantal Europese clubs twijfelen over een eventuele komst van Onana. En voor Ajax wordt het er niet makkelijker op nu Onana zijn in 2022 aflopende contract niet wil verlengen. Wanneer Onana in februari 2022 weer mag gaan trainen zal hij eerst weer wedstrijdritme op moeten doen. Vermoedelijk zal hij pas in april / mei 2022 weer inzetbaar zijn en dan loopt hij al bijna uit zijn contract.

Technisch directeur Marc Overmars in gesprek met ESPN: “We komen er niet uit met hem en zijn kamp, helaas. Wat dat betekent? Dat we zijn gestopt met de onderhandelingen. Of hij volgend jaar transfervrij vertrekt? Dat zou kunnen. Misschien probeert hij in juli al een transfer te maken. Maar hij heeft ook het recht om nog jaar uit te zitten en dan transfervrij te vertrekken. Het is heel jammer dat we er niet uitgekomen zijn.”

Trainer Erik ten Hag: “Vooralsnog komen we er niet uit, dat klopt. We zullen zien hoe het loopt met zijn zaak die dient bij het CAS. Dan is er voor hem en voor ons meer duidelijkheid. Ik heb een goede band met André en wil hem graag bij Ajax houden, dat lijkt me duidelijk. Dit is zijn keuze. Maar als Marc zegt dat het niet meer gaat lukken zou dat zo kunnen zijn, hij houdt zich met die zaken bezig.”

Ajax pikte Onana in 2015 op uit de jeugdopleiding van FC Barcelona. In totaal kwam Onana 204 keer uit in het eerste elftal van Ajax.