Oranje kopje onder in Turkije

Het Nederlands Elftal had ongetwijfeld een andere start van de WK-kwalificatie verwacht. In en tegen Turkije begon het elftal van bondscoach Frank de Boer met een 4-2 nederlaag tegen Turkije. De WK-kwalificatie kon daarmee eigenlijk niet slechter beginnen.

Natuurlijk kan De Boer stellen dat hij het geluk niet aan zijn zijde had. Al langer is bekend dat Virgil van Dijk niet beschikbaar is. Ook Stefan de Vrij viel in de aanloop naar Turkije af. Bij zijn Italiaanse club Inter werd corona vastgesteld. Ondertussen viel vandaag in de warming up ook nog Jasper Cillessen uit. Tim Krul was zijn logischer vervanger.

Vandaag ging het in Turkije helemaal mis. Bondscoach De Boer ging daarbij niet vrijuit. Hij begon het duel met twee controleurs terwijl vooraf al duidelijk was dat Nederland vanaf de eerste minuut het initiatief zou krijgen. Marten de Roon werd daarbij veelvuldig in het spel betrokken maar hij is nu niet de man die de opbouw moet verzorgen.

Turkije had het geluk ook aan haar zijde. Oranje claimde een handsbal, en aan de andere kant van het veld was het direct raak. Een slap schot van Burak Yilmaz werd van richting veranderd door De Ligt en daarmee tot doelpunt gepromoveerd. Daarmee keek Oranje na een kwartier spelen tegen een achterstand aan. Na een half uur spelen werd het ook 2-0. Yilmaz mocht van elf meter aanleggen na een overtreding van Malen. Oranje leek voor rust nog te scoren via De Ligt maar het ontbreken van doellijntechnologie brak ze op.

Oranje had nog 45 minuten om de achterstand te herstellen. Dat zou ook zeker mogelijk zijn ware het niet dat na 33 seconden de stand al op 3-0 stond. Hakan Çalhanoğlu was de doelpuntenmaker. Toch werd het nog spannend. Met nog een kwartier te gaan vielen twee snelle goals. De invallers Davy Klaassen en Luuk de Jong scoorden. Er was echter buiten Burak Yilmaz gerekend. Die scoorde via een vrije trap de 4-2. Oranje kon diep in blessuretijd nog scoren. Depay miste een strafschop.

Wat rest is een zware domper. Zo starten in een WK-kwalificatie doet weer denken aan de donkere jaren die Oranje had gehoopt achter zich te laten. Kans op revanche komt al snel. Oranje neemt het de komende dagen nog op tegen Letland en Gibraltar.