RTV Rijnmond: Chaos in jeugdopleiding Feyenoord

Er is een enorme bom gelegd onder de jeugdopleiding van Feyenoord. En die bom kwam volgens RTV Rijnmond van binnenuit. Stanley Brard, hoofd opleidingen, van de Rotterdammers heeft per ongeluk een gevoelige e-mail naar de verkeerde persoon gestuurd. Daarmee is zijn zienswijze over een aantal belangrijke pionnen binnen de jeugdopleiding naar buiten gekomen.

De rel komt niet uit het niets. Er sluimeren al langer berichten door over de jeugdopleiding van Feyenoord. Daarbij wil een gedeelte en de vaak oudere trainers het liefst alles volgens de oude school doen, onder hen dus ook hoofd opleidingen Stanley Brard. Aan de andere kant zijn daar een aantal trainers die graag willen vernieuwen. Deze progressieve club die vaak bestaand uit jonge trainers werden nu door Brard keihard aan de kant gezet. Een e-mail die was bedoeld voor Mark Koevermans werd gestuurd Mark Onderwater. En dat was precies één van de namen die Brard wil afserveren.

Naast Onderwater (hoofd performance Feyenoord Academy) werden ook Ulrich van Gobbel (assistent-trainer Feyenoord Onder 18) en Remco Schol (video en performance analist Feyenoord Academy), Melvin Boel (hoofdtrainer Feyenoord 18) genoemd. Onderwater kreeg de e-mail en voelde de bui al hangen. Onderwater had nog geen negatieve evaluatie gehad. Hij meldde zich ziek en kwam niet meer op jeugdcomplex Varkenoord. Brard voelde nattigheid en nam telefonisch contact op met de overige drie ‘progressieven’. Die hadden nog niets te horen gekregen en waren dan ook met stomheid verslagen. Eerder was er al een soortgelijke ervaring met video-analist Etienne Shew-Atjon.

Brard:  “Ik vind het heel vervelend en dat is niet goed te praten. Daarvoor heb ik mijn excuses aangeboden. Ik heb een verslag gemaakt en dat naar de clubleiding gestuurd. Het is aan Feyenoord wat ze ermee willen doen. Wat er in het rapport staat, zeg ik niet. Maar ik kijk niet naar jong of oud. Het gaat mij erom dat iemand goed is.” RTV Rijnmond stelt dat Brard nog geen tien maanden geleden ‘lovend’ was over het duo Boel/Van Gobbel bij Feyenoord Onder 18.

Wat is Feyenoord van plan?

De grote vraag is nu wat Feyenoord van plan is. Brard draaide de afgelopen periode eigenhandig een aantal innovaties de nek om. De hoofd opleidingen blijft vasthouden aan de glorietijd tussen 2006-2013 toen Feyenoord jaar op jaar werd verkozen tot beste opleiding. Ook stelde hij in gesprek met Feyenoord dat het vijftal het veld moet ruimen. Maar mogelijk steekt technisch directeur Frank Arnesen daar een stokje voor. Ook hij wil graag vernieuwen. Die kans is ook aanwezig omdat in tegenstelling tot de progressieve jeugdtrainers Brard juist een aflopende verbintenis heeft. Tegelijkertijd heeft Arnesen het niet volledig voor het zeggen. Dat maakt het complex. De Raad van Commissarissen heeft namelijk ook een stem. En laar daar nu net Sjaak Troost inzitten. Hij is een boezemvriend van Brard en gaat ook goed door een deur met ouderwetse trainers als Cor Adriaanse en Gaston Taument.

Brard in gesprek met RTV Rijnmond: “Binnen twee weken moet er een beslissing worden genomen, maar ik heb nog niks van de club gehoord. In mijn eerste periode is het ook steeds verlengd, dus ik merk het wel. Willen ze verder met mij is het ok. Willen ze iemand anders ook. Ik heb het prima naar mijn zin hier, maar als de club iets anders wil, zullen zij het kenbaar moeten maken. Ik heb gehoord dat de RvC er ook over moet beslissen.”