Het betaald voetbal wordt steeds meer een spelletje voor de grote der aarden. Clubs vormen ook steeds vaker een consortium, waarbij spelers van club naar club hoppen. Het doel mag duidelijk zijn: meer transferwaarde creëren en daarmee miljoenen verdienen.
De familie Pozzo was één van de eerste. Al sinds 1986 is de Italiaanse familie eigenaar van Udinese. Na de verkoop van familiebedrijf Freud in 2008 ging het echter hard. In korte tijd kocht Pozzo ook het Engelse Watford en het Spaanse Granada. De afgelopen jaren wisselden vooral Watford en Udinese geregeld spelers. Zo trok Marvin Zeegelaar in 2017 van Sporting Lissabon naar Watford. Na een half jaar aan Udinese verhuurd te zijn volgde begin 2020 definitief de overstap.
Een ander is Roland Duchâtelet. Ook de Belgische investeerder was er vroeg bij. Het rijtje clubs dat hij in bezit heeft is de afgelopen jaren flink uitgedund. Zo was hij eigenaar van Standard Luik, Sint Truiden, AD Alcorcón en Charlton Athletic. Die investeringen deed hij van de hand. Hij is echter nog altijd eigenaar van FC Carl Zeiss Jena en Újpest FC.
Het grootste speeltje op de markt is echter de City Football Group (CFG). Eigendom van de Abu Dhabi United Group (ADUG), een beleggingsvehikel van sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan. Het bezit tegenwoordig 78% van alle aandelen. De afgelopen jaren namen ook het Amerikaanse Silver Lake, en de Chinese investeerders China Media Capital en CITIC Capital een belang in het consortium. Naast Manchester City bestaat CFG uit 9 (!) andere clubs. Van Melbourne City tot New York City en van Girona tot net over de grens Lommel. Bij de group staan honderden, zo niet duizenden spelers onder contract die een bepaalde waarde vertegenwoordigen.
Ook andere investeerders proberen eenzelfde kunstje. Een voorbeeld hiervan is de Pacific Media Group, die een oogje heeft op FC Den Bosch. Met Amerikaanse-Chinees geld werd eerder Nice gekocht en later met winst verkocht. Op dit moment bezit het consortium clubs als Barnsley, Thun, KV Oostende en Nancy. De investeerders worden dus mogelijk ook in Nederland actief.
Deze week kwam ook United World in het nieuws. Het is de trotse eigenaar geworden van Châteauroux FC. De club dreigt dit seizoen te degradeerden uit de Ligue 2, het tweede niveau van Frankrijk. Dat is echter geen enkel probleem voor de Saudische prins Abdullah Bin Mossaad, De prins kijkt niet op een club meer of minder. Het is namelijk ook eigenaar van Sheffield United uit Engeland, Al Hilal United uit de Verenigde Arabische Emiraten, Kerala United uit India én het Belgische Beerschot. Komend seizoen lijkt alleen Beerschot actief op het hoogste niveau in haar land. United World bezit juist van die club nog niet alle aandelen: het heeft 50%.
Ook zijn er investeerders die langzaam stappen maken. Zo heeft de Israelische investeerder Idan Ofer via Quantum Pacific Group 85% van de aandelen van het Portugese FC Famalicão, de club van Calvin Verdonk. Ook bezit hij een derde van Atletico Madrid. Niet voor niets kan zijn Portugese club vaak voor een prikkie talenten huren van de trotse koploper van La Liga. RedBird Capital Partners heeft juist belangen in het Franse Toulouse en sinds kort ook indirect 10% van Liverpool.
Tot slot heb je ook nog bedrijven die via een slimme marketingstrategie hun merken in de etalage zetten. Bijkomend voordeel zijn de miljoenenwinsten uit het voetbal. De Oostenrijkse miljardair Dietrich Mateschitz begon met Red Bull Salzburg. Inmiddels bestaan ook RB Leipzig, New York Red Bulls en Red Bull Bragantino tot de groep. Het is natuurlijk niet alleen actief in het voetbal, ook Max Verstappen kan er in de Formule 1 alles over vertellen.