Suriname met bekende namen richting Aruba

Het voetbal in Suriname leeft. Met de komst van een aantal ervaren krachten bij het nationale team is de euforie groot. Bondscoach Dean Gorré verlengde inmiddels zijn contract al met twee seizoenen.

De afgelopen maanden waren er bijna wekelijks berichten van spelers die kozen voor het nationale team van Suriname. Nigel Hasselbaink was lange tijd de bekendste international van Suriname. Daar kwam met spelers als Dion Malone (NAC Breda), Ryan Koolwijk (Almere City), Tjaronn Chery (Maccabi Haifa) en Roland Alberg (Hyderabad FC) verandering in. De groep behoorde tot de eerste lichting.

Langzaam druppelden daarna ook spelers in die in het verleden actief waren voor Jong Oranje of zelfs het Nederlands Elftal. Namen als Kelvin Leerdam, Ryan Donk, Florian Jozefzoon en Diego Biseswar hebben zich al ruimschoots bewezen. Met 22-jarige Shaquille Pinas  (ADO Den Haag) heeft men ook de beschikking over jongere spelers. Meest recente toezegging is die van Warner Hahn. De doelman zat enige tijd zonder club maar tekende onlangs als reservekeeper bij Anderlecht.

Deze spelers zijn uiteraard één voor één ook opgeroepen door bondscoach Gorré voor de aankomende twee WK-kwalificatieduels. De selectie bestaat voor het overgroot uit spelers die actief zijn in Europa. Met Leerdam (Verenigde Staten), Alberg (India) en Apai (Trinidad & Tobago) als ‘exoten’. Daarnaast zijn er vier spelers uit de Surinaamse competitie in de selectie opgenomen. Uit voorzorg staan er ook nog zes spelers uit de Surinaamse competitie op standby.

Regen aan debutanten

Er zal bij de volgende interlands een regen aan debutanten komen. De kans is groot dat 11 spelers hun debuut gaan maken voor ‘Natio’, zoals het nationale team van Suriname liefkozend wordt genoemd. De selectie is nagenoeg volledig vernieuwd. Er zitten nog vijf spelers bij de selectie die bij de meest recente interland, in november 2019 tegen Nicaragua, speelminuten kregen. Doelman Kohinor (SV Robinhood), middenvelders Sergino Eduard, Miquel Darson (beide Inter Moengotapoe) en de aanvallend ingestelde Ivenzo Comvalius (NK Dugopolje), Sergino Eduard (Inter Moengotapoe), Dimitrie Apai (W Connection), Gleofilo Vlijter (Beitar Jerusalem) en Nigel Hasselbaink (Ihud Bnei Sakhnin) aan de aftrap. Het is goed mogelijk dat alleen Vlijter en Hasselbaink speeltijd krijgen.

Op 24 maart gaat het dan eindelijk beginnen. Tegenstander is dan de Kaaiman Eilanden. Een tegenstander die relatief eenvoudig aan de kant moet worden gezet. Daarna volgt drie dagen later een uitwedstrijd in en op Aruba. Beide duels zijn in het kader van de WK-kwalificatiereeks in de CONCACAF. Groep B bestaat verder nog uit Bermuda en Canada. De verwachting is dat Suriname en het Canada van sterspeler Aphonso Davies, de strijd aangaan om de eerste plaats.

In de zomer wacht daarnaast ook nog de Gold Cup. Suriname is daar ingedeeld in een poule met Costa Rica, Jamaica en een voorronde winnaar. De nummers één en twee gaan door naar de volgende ronde. De Gold Cup wordt in juli gespeeld in de Verenigde Staten. Naast het gastland gelden Canada en titelhouder Mexico als de grote favorieten. Het is de eerste keer dat Suriname deelneemt aan de Gold Cup.In het verleden nam het wel deel aan de CONCACAF Championship. Voor het laatste in 1985.