Voorzitter Sparta Praag investeert in Nederland

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Sparta Praag actief op de Nederlandse markt? Zo ver lijk het niet te komen maar grootaandeelhouder Daniel Křetínský heeft zijn vizier wel op een Nederlands bedrijf gericht. Met zijn investeringsvehikel Vesa heeft hij een belang van 10,10% genomen in PostNL. Daarmee is zijn belang ruim verdubbeld. Dat maakte de AFM vandaag bekend.

Křetínský verdiende een fortuin aan zijn meerderheidsbelang in het energieconcern EPH. Later investeerde hij ook in de Franse krant Le Monde en de Duitse retailer Metro AG. Laatsgenoemde is in Nederland vooral bekend als eigenaar van Makro. Sinds mei 2020 heeft Křetínský al een belang in het Britse Royal Mail en de Amerikaanse retailer Macy’s.

Ondertussen is hij voor 40% eigenaar van de Tsjechische topclub Sparta Praag. Ook is hij voorzitter van deze club. Het vermogen van de zakenman wordt door Forbes geschat op $4 miljard (€3,4 miljard). Voetbalfans hoeven voorlopig niet te hopen op meer Nederlandse inbreng. Het zal vermoedelijk blijven bij zijn investering in PostNL.

Beleggers waren vandaag in ieder geval positief. Het aandeel PostNL steeg op de AEX met ruim 1.5%.