Anderlecht stelt Nederlander aan als interim-trainer

Manneshotit / Red Bull Content Pool

De gevallen Belgische topclub Anderlecht heeft afscheid genomen van Felice Mazzù. Aanleiding zijn de magere resultaten van Paars-Wit in de Jupiler Pro League. Anderlecht is na veertien wedstrijden terug te vinden op de twaalfde plaats.

Anderlecht heeft in onze landgenoot Robin Veldman een tijdelijke hoofdtrainer aangesteld. De pas 36-jarige Veldman is sinds 2021 werkzaam in Brussel. Veldman is er verantwoordelijk voor het beloftenteam. Onder de naam RSCA Futures is het actief op het tweede niveau van Belgie, de Eerste klasse B. De beloftenploeg staat vijfde. Eerder was Veldman actief in de jeugdopleidingen van SC Heerenveen en Ajax. Nu staat Veldman dus voor zijn eerste klus op het hoogste niveau.

Aanstaande donderdag zit Veldman al op de bank. Anderlecht neemt het in het eigen Lotto Park (voorheen Constant Vanden Stockstadion) op tegen FCSB. In de volksmond is de Roemeense ploeg beter bekend onder haar oude naam Steaua Boekarest. Anderlecht moet winnen om overwintering in de Conference League in eigen hand te houden. West Ham United wordt poulewinnaar. Silkeborg (6 punten), Anderlecht (4 punten) en FCSB (1 punt) strijden in de resterende twee duels om de tweede plek.

Welke Nederlandse trainers gingen Veldman voor?

Veldman is niet de eerste Nederlandse trainer van Anderlecht. In de historie van Anderlecht was er zes keer eerder een Nederlandse trainer. Veldman is nu nummer zeven. Hans Croon (1975-1976), Arie Haan (1986-1987 en 1998), Aad de Mos (1989-1992), Johan Boskamp (1993-1997), John van den Brom (2012-2014) en Fred Rutten (2018-2019) gingen Veldman voor. Arie Haan en Johan Boskamp waren zelfs twee keer trainer van Paars-Wit. Sinds 2017 werd er geen prijs in Brussel gewonnen.