‘Biedingsoorlog om liverechten Eredivisie 2025 en verder’

Het wordt een ongekend spannend gevecht welke partij de liverechten van de Eredivisie gaat machtigen. Op dit moment is ESPN nog de rechtenhouder. De overeenkomst tussen ESPN en de Eredivisie loopt echter in 2025 af. Ziggo en een aantal Amerikaanse partijen lijken een biedingsoorlog te gaan starten.

ESPN, onderdeel van Disney, zal de rechten ongetwijfeld willen behouden. Nu betaalt de Amerikaanse partij nog circa 100 miljoen euro. De televisiezender ontleent min of meer haar bestaan in Nederland aan deze rechten. Eerder verloor ESPN al de liverechten van de Europa League en Conference League aan datzelfde Ziggo. De rechten voor de Major League Soccer (MLS) heeft ESPN internationaal al verloren aan Apple. Eerder verloor het de liverechten voor de Bundesliga al aan Viaplay.

Chris Woerts: Ziggo nam contact met clubs op

“Het klopt, Ziggo wil de rechten van de Eredivisie hebben. Ziggo heeft de rechten voor de Champions League, Europa League en Conference League al gekocht en nu hebben ze ook een belrondje gedaan bij de clubs in de Eredivisie. Ze zeiden dat ze de rol van ESPN willen gaan overnemen”, zo stelde sportmarketeer Chris Woerts al tijdens de Oranjewinter. “Ze zijn van plan om een bod voor te bereiden. Ze willen in 2025 naast alle Europese wedstrijden ook alle Eredivisie-duels uitzenden, inclusief de samenvattingen.”

Woerts vervolgt: “Ik weet ook dat er naast Ziggo Amerikaanse partijen mee willen bieden: Amazon, Netflix en Apple. Apple heeft wereldwijd al de MLS-rechten gekocht. Dat betekent dat ESPN kan gaan verdwijnen. Het gaat echt een interessante strijd worden.” Opvallend genoeg noemt Woerts nog niet de naam van Viaplay. Het is onbekend of de van origine Scandinavische streamingdienst na de Formule 1 en Premier League ook op de Eredivisie gaat bieden.

Op dit moment ontvangen de clubs uit de Eredivisie gezamenlijk circa 100 miljoen euro. De verwachting is dat een biedingenstrijd nu zo maar 150 tot 200 miljoen euro per seizoen kan opleveren. Een ongekend hoog bedrag. Naast de populariteit in Nederland zijn ook de Europese successen van Ajax en Feyenoord van belang. Het zorgt voor meer internationale kijkers. Daarnaast is PSV ongekend populair in een land als Mexico.