Birmingham City neemt afstand van social media aanval op Bacuna

Mentawai Islands, Indonesia on May 22, 2022 // Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool // SI202206080312 /

Spelers van het nationale team van Curacao worden veelvuldig op social media lastig gevallen door ‘fans’ van Indonesië. Aanleiding zijn twee vriendschappelijke wedstrijden tussen de landen. Juninho Bacuna moet het in het bijzonder ontgelden. Er is zelfs sprake van racisme. Het leidde inmiddels zelfs tot een officieel statement van zijn Engelse werkgever Birmingham City

Birmingham City in een statement op de eigen site: “De Football Club is ontzet over het racistische misbruik van Juninho Bacuna op sociale media en veroordeelt de acties van de daders in de sterkst mogelijke bewoordingen. De eerste onderzoeken hebben uitgewezen dat deze accounts buiten het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd, waarbij gebruik is gemaakt van meldingssystemen op Twitter en Instagram omdat er contact is gelegd met deze platforms. Het personeel van de Club staat in nauw contact met Bacuna en zal hem alle nodige steun blijven bieden.”

Rode kaart Bacuna in interland Curacao

Aanleiding is de afgelopen interlandperiode. Daarin speelde Curacao twee oefeninterlands op Indonesië. Beide keren werd er door de ploeg van bondscoach Remko Bicentini verloren. In het eerste duel met 3-2. In het tweede duel in het Pakansari Stadium met 2-1. Bacuna kreeg in het tweede treffen tien minuten voor tijd een rode kaart. Het stond op dat moment 1-1. De nationale ploeg van Indonesië werd steeds fysieker. Uiteindelijk leidde dat tot meerdere opstootjes. Bacuna kreeg na een charge aanvankelijk een gele kaart. Niet veel later kreeg hij ook rood. Op een video is vervolgens te zien dat Bacuna vervolgens uit frustratie een bal de tribune inschoot. Mogelijk is dat aanleiding voor verdere escalatie op social media.

Uiteindelijk bezorgde Dendy Sulistyawan met een man meer Indonesië vlak voor tijd de 2-1 overwinning.  Naast een aantal bekende namen bij Curacao zoals Kenji Gorré en Roly Bonevacia, stond aan de kant van Indonesië de eveneens in Nederland geboren Marc Klok op het wedstrijdformulier.

Afgelopen weekend ging het in Indonesië nog goed mis. Bij een competitiewedstrijd op Indonesië overleden 125 voetbalfans door verdrukking. Een drama voor het voetbal.

https://twitter.com/BCFC/status/1576602988180824064