Clubs uit Eredivisie willen af van kunstgras

Foto: Marco Oomen Fotografie
Kunstgras en de Eredivisie gingen jarenlang hand in hand. Over een aantal jaren is het echter verleden tijd. De clubs hebben besloten dat vanaf het seizoen 2025-2026 spelen op natuurgras in de Eredivisie verplicht is.
De afgelopen jaren stapten al steeds meer clubs over van kunstgras naar echt gras. Zo stapte bijvoorbeeld Sparta eerder dit jaar nog over. En nu wil de Eredivisie CV nog een stap verder om het plastic gras volledig te verbannen. Het moet de aantrekkingskracht van de Eredivisie verder vergroten. Met echt gras wordt de kans groter geacht dat het Nederlandse voetbal structureel tot de top zes van Europa gaat behoren.
De Eredivisie CV wil op 1 december een stemming organiseren rondom kunstgras. Hierbij moeten 5 van de 6 clubs het eens zijn met een verbod op kunstgras. Het lijkt slechts een formaliteit. Clubs streven naar een Eredivisie zonder kunstgras. Ook vanuit de clubs die nu nog wél op kunstgras spelen.
Welke eredivisie clubs hebben kunstgras?
In de Eredivisie zijn er met Cambuur, FC Emmen, FC Volendam en Excelsior nu nog vier clubs die spelen op plastic gras. Cambuur betrekt volgend seizoen een nieuw stadion met écht gras. Ook FC Emmen is dat in 2025 van plan. FC Volendam heeft de intentie uitgesproken om ook te switchen. Excelsior wil nog niet inhoudelijk ingaan op de plannen.

Heracles Almelo volgt ontwikkelingen op de voet

Ook in Almelo zal de stemming met interesse worden gevolgd. Heracles Almelo mag dan wel niet meestemmen maar in 2003 was het de eerste club op kunstgras. Niet zonder reden. Hoofdsponsor Ten Cate is een leverancier van het plastic gras. Op dit moment is Heracles Almelo koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Het zou betekenen dat het bij een toekomstige promotie geforceerd over moet.