De moeilijke keuzes van bondscoach Ronald Koeman

Het tijdperk van Louis van Gaal als bondscoach is voorbij. Ronald Koeman maakt voor de tweede keer zijn opwachting als bondscoach van Oranje. De voormalig trainer van onder andere Ajax, Feyenoord, Southampton, Everton en FC Barcelona staat voor een aantal belangrijke keuzes.

De nieuwe bondscoach zal sowieso geen beroep meer gaan doen op Remko Pasveer. Met 39 jaar was al niet de jongste. De interlandloopbaan zit er voor de Ajax doelman op. Met Justin Bijlow (24) en de op het WK gedebuteerde Andries Noppert (28) kan Koeman vooruit. Daarnaast zal Koeman ook weer kijken naar Mark Flekken. De 29-jarige doelman is bij Freiburg bezig aan een uitstekend seizoen in de Bundesliga. Jasper Cillessen, die volgend jaar 34 zal worden, lijkt normaliter ook geen kans meer te maken.

Ook Daley Blind lijkt zijn laatste grote toernooi achter de rug te hebben. De linkspoot zit op een dood spoor bij Ajax en wordt begin volgend jaar 33. Voor Blind heeft Koeman een aantal alternatieven. Tyrell Malacia lijkt een goede kans te maken zo lang hij speeltijd krijgt bij Manchester United. Daarnaast zal Koeman hopen dat Owen Wijndal bij Ajax weer zijn AZ-vorm weet te vinden. Met Malacia (23) en Wijndal (23) kan Van Gaal voorlopig nog wel een vooruit.

Voor andere spelers lijkt het Europees Kampioenschap van 2024 in Duitsland nog een reële mogelijkheid. Het overgrote deel van de spelers zit nog in de bloei van hun loopbaan. Daarnaast zal Koeman graag weer een beroep doen op de langdurige geblesseerde Georginio Wijnaldum (32). Voor Wijnaldum zou EURO 2024 waarschijnlijk zijn laatste grote toernooi zijn. Daarnaast is het voor Koeman te hopen dat Gravenbech meer aan spelen zal toekomen bij Bayern München.

Oud-international Pierre van Hooijdonk denkt dan ook dat naast Blind ook Klaassen het veld onder Koeman moet ruimen. Klaassen zit op een dood spoor bij Ajax maar is nog altijd pas 29 jaar. Ter vergelijking, Steven Berghuis wordt volgende week 31 jaar. Van Hooijdonk bij de NOS: “Ik denk dat Blind en Klaassen spelers zijn waar je onderhand andere spelers voor kunt oproepen. Malacia zit erachter en Gravenberch, Taylor en Simons zijn middenvelders, dus ik denk dat voor hen het einde nabij is.”

Wat wordt de eerstvolgende wedstrijd voor het Nederlands Elftal?

Op dit moment is het eerstvolgende duel van Oranje een treffen met Frankrijk. Het Nederlands Elftal zal het op 24 maart 2023 in Parijs opnemen tegen Frankrijk als start van de EK-kwalificatie. Naast Nederland en Frankrijk behoren ook Ierland, Griekenland en Gibraltar tot deze groep. Laatstgenoemde is op 27 maart de tweede tegenstander van Oranje en Koeman in De Kuip.