Ebecilio en Çiftçi duiken op in Griekenland

De Griekse Super League 2 gaat begin volgende maand dan eindelijk van start. Het tweede niveau van Griekenland werd de voorbije periode overschaduwt door faillissementen. Zo gaven onder andere het bij Nederlandse voetballers populaire Xanthi en Ergotelis er na jaren de brui aan. Andere clubs sprongen juist in dat gat.

Waar het hoogste niveau in Griekenland komend weekend al speeldag 10 in zal gaan, moet het tweede niveau dus nog beginnen. Dat had alles te maken met de financiële wantoestanden bij onder andere Xanthi en Ergotelis. Het tweede niveau van Griekenland is opgedeeld in twee competities van ieder 14 clubs. Naast ambitieuze profclubs zijn ook de tweede elftallen van Olympiakos, PAOK, Panathinaikos en AEK Athene actief.

Naast de tweede elftallen van de Griekse topclubs zijn Iraklis, Niki Volos en Apollon Smyrnis de bekendste namen op het tweede niveau van Griekenland. Een van de teams die profiteerde van de wantoestanden is Makedonikos. De club uit de buurt van havenstad Thessaloniki bivakkeerde jarenlang in de amateurreeksen. Dit seizoen hoopt de club met Nadir Çiftçi (30) en Lorenzo Ebicilio (31) een rol van betekenis te spelen in de Super League 2. Çiftçi zat zonder club na zijn vertrek bij het Schotse St. Johnstone.

Ook Lorenzo Ebecilio was transfervrij. Tot een paar weken geleden probeerde hij nog een contract te verdienen bij FC Emmen. Tot een dienstverband kwam het niet. De buitenspeler kwam begin dit jaar uit op Cyprus voor Liopetriou. Ebecilio leek een mooie toekomst tegemoet te gaan toen hij op jonge leeftijd debuteerde bij Ajax. Hij maakte echter al snel de overstap naar Metalurg Donetsk en bivakkeerde jarenlang in landen als Oekraïne, Rusland en Azerbeidzjan. Ebecilio heeft inmiddels een karrenvracht aan clubs achter zijn naam. Naast Ajax behoren ook clubs als Anzhi, Apoel Nicosia, Rode Ster Belgrado en Jubilo Iwata tot voormalig werkgevers. Ebecilio speelde nog nooit eerder in Griekenland.

Makedonikos Neapolis, zoals de club voluit heet, start de competitie op zondag 6 november met een thuiswedstrijd tegen Niki Volos.