Eremetaal lonkt voor Indonesië en Mark Klok

Mentawai Islands, Indonesia on May 22, 2022 // Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool // SI202206080312 /

Het WK is nog maar net voorbij. Elders in de wereld wordt al gespeeld om het kampioenschap van Zuidoost Azië, de zogenaamde AFF Suzuki Cup. De kans is zeer groot dat een in Nederland geboren international aan de haal gaat met een prijs.

Het voetbalgekke Indonesië is de AFF Suzuki Cup gestart met twee zeges. Indonesië won namelijk van Cambodja (2-1) en Brunei (7-0). In dat laatste treffen kwam Marc Klok tot scoren. De in Amsterdam geboren middenvelder speelt sinds 2017 in Indonesië. Eerder speelde hij bij Ajax (jeugd), Ross County, Cherno More Varna, Oldham Athletic en Dundee FC. Zijn huidige club is PERSIB Bandung. In juni 2022 maakte Klok zijn debuut voor Indonesië. Inmiddels staat de teller al op 7 interlands.

De meest bekende naam in de selectie van Indonesië is niet Marc Klok maar Jordi Amat. De 1.84 meter lange verdediger werd geboren in Barcelona en was in het verleden nog jeugdinternational van Spanje. De inmiddels 30-jarige Amat maakte gebruik van zijn Indonesische roots en maakte vlak voor kerst voor het eerst zijn opwachting voor Indonesië. Amat speelde eerder voor Espanyol, Real Betis, Rayo Vallecano, Swansea City en KAS Eupen. Hij speelde 123 duels in La Liga en 52 in de Premier League.

Indonesië heeft nu nog twee groepswedstrijden te gaan. Naast Indonesië zijn ook Maleisië, Vietnam en Thailand kanshebbers voor de titel.  Thailand won het toernooi al zes keer eerder en is recordhouder. Donderdag treffen Indonesië en Thailand elkaar in de groepsfase. Voor de liefhebber, de finale wedstrijden staan voor 13 en 16 januari op het programma.