Hoeveel verdient een Oranje Leeuwin?

Markus Berger / Red Bull Content Pool // SI202204200954 /

Nog nooit was damesvoetbal zo populair. Er worden op het Europees Kampioenschap nieuwe toeschouwersrecord gebroken. En ook de interesse op TV neemt toe. Natuurlijk is dat nog lang niet op het niveau van de mannen, maar het begin is gemaakt! Maar hoeveel verdienen de vrouwelijke voetballers nu eigenlijk?

Eind juni werd al bekend dat de KNVB in navolging van andere nationale bonden de Oranje Leeuwinnen hetzelfde gaat belonen als de mannen. Tegelijkertijd zijn er grote verschillen in de premies die er op een Europees Kampioenschap te verdienen zijn. De zestien deelnemers aan het WK kunnen op basis van hun resultaten in totaal 16 miljoen euro verdelen. Voor de winnaar ligt er ongeveer 2 miljoen euro klaar. Ter vergelijking, op Euro 2020 bij de mannen kreeg elke deelnemer al 9,25 miljoen euro aan startgeld.

Oranje Leeuwinnen als Lieke Martens, Jill Roord en Vivienne Miedema behoren tot de beste voetbalsters ter wereld. Toch behoren ze wereldwijd niet tot de best betaalde speelsters. Althans niet over het afgelopen seizoen. Er is met name in de Verenigde Staten voor vrouwen veel geld te verdienen. Ook is het geld bij de Franse recordkampioen Olympique Lyon erg goed.

Daarnaast verdienen speelsters ook steeds meer met commerciële deals. Zo zal de Australische superster Sam Kerr samen met Mbappé prijken op de cover van FIFA 23. Red Bull en Adidas zetten juist sterk in op de Oostenrijkse voetbalster Sarah Zadrazil van Bayern München.

De 10 best betaalde voetbalsters ter wereld

Volgens Scott Fujita zijn dit de beste betaalde voetbalsters ter wereld. Dat staat nog in schril contrast met de heren. Daar zijn spelers die in 1 a 2 weken hetzelfde salaris opstrijken.

 1. Carli Lloyd (VS) – Voetbalt bij NJ/NY Gotham. 518.000 dollar per jaar
 2. Samantha Kerr (Aus) – Voetbalt bij Chelsea. 500.000 dollar per jaar
 3. Alex Morgan (VS) – Voetbalt bij Orlando Pride. 450.000 dollar per jaar
 4. Megan Rapinie (VS) – Voetbalt bij Seattle Reign FC. 447.000 dollar per jaar
 5. Julie Ertz (VS) – Voetbalt bij Chicago Red Stars. 430.000 dollar per jaar
 6. Ada Hegerberg (Noo) – Voetbalt bij Olympique Lyon. 425.000 dollar per jaar
 7. Marta Vieira da Silva (Bra) – Voetbalt bij  Orlando Pride. 400.000 dollar per jaar
 8. Amandine Henry (Fra) – Voetbalt bij Olympique Lyon. 394.500 dollar per jaar
 9. Wendie Renard (Fra) – Voetbalt bij Olympique Lyon. 392.000 dollar per jaar
 10. Christine Sinclair (Can) – Voetbalt bij Portland Thorns. 380.000 dollar per jaar

Eerder werd al bekend dat in de Engelse Woman’s Super League de salarissen liggen tussen £20,000 en £250,000 per seizoen exclusief bonussen. De basiskrachten bij de Oranje Leeuwinnen zouden circa 50.000 euro ontvangen. De salarissen van Miedema en Mertens liggen hoger. Er zijn sterke geruchten dat Lieke Martens na haar vertrek bij FC Barcelona in de top 10 terecht is gekomen. Paris Saint-Germain  zou net als bij de mannen fors betalen om de hegemonie van Lyon te doorbreken. Haar salaris zou rond de 400.000 euro bedragen, een verdubbeling van de 200.000 euro die ze bij Barcelona kreeg.

De Oranje Leeuwinnen nemen het vanavond op tegen Frankrijk. Aanvang van het duel is 21.00 uur.

1 Trackback / Pingback

 1. Hoeveel verdient een Oranje Leeuwin? | Al Het Voetbal Nieuws Op Een Rij!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.