Kabinet en Koning reizen mogelijk toch af naar WK in Qatar

Den Haag , 22 december 2020 Kersttoespraak van Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander op paleis Huis ten Bosch.

Het kabinet wil niet uitsluiten dat een delegatie naar het WK voetbal in Qatar zal afreizen. Dat is tegen het zere been van de Tweede Kamer. Onduidelijk is nog wie de regering zal afvaardigen. Ook de optie dat koning Willem-Alexander naar de golfstaat zal afreizen om voor Oranje te juichen is niet uitgesloten.

De ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken / CDA) en Conny Helder (Sport / VVD) hebben dat vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Het kabinet stelt dat ‘een regeringsdelegatie ter aanmoediging van het Nederlands elftal’ naar Qatar kan afreizen. En dat is bijzonder opvallend. De Tweede Kamer sprak zich vorig jaar onder aanleiding van SP nog duidelijk uit. Daarnaast is er vanuit verschillende organisaties waaronder Amnesty International en Human Right Watch veel weerstand. Reden is de mensenrechtensituatie en de slechtte werkomstandigheden van arbeidsmigranten. Er zijn aanwijzingen dat er voor de bouw van de verschillende stadions in Qatar vanwege deze omstandigheden ruim 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen.

Er is door de Nederlandse overheid een boycot overwegen. Toch is die nooit echt doorgedrukt. Dat heeft er alles mee te maken dat Nederland hierin alleen stond omdat landen om ons heen daar niet over willen denken. Volgens het kabinet zouden ook andere EU-lidstaten en andere ‘gelijkgezinde landen’  volgens de ministers ‘voornemens zijn een officiële delegatie af te vaardigen’. Nederland blijft met organisaties in gesprek om ‘met regelmaat het belang van samenwerking en kritische dialoog’ te blijven benadrukken.

Tot slot schrijven de ministers ook dat de band het afgelopen jaar met Qatar is verbeterd. Zo hebben beide landen samengewerkt om burgers uit Afghanistan te evacueren. En ook nu is Qatar hard nodig vanwege de ‘nieuwe ongekende geopolitieke uitdagingen’ zoals de energiecrisis. ‘Nederland heeft partners nodig om deze uitdagingen het hoofd te bieden’, schrijven de ministers aan de Tweede Kamer. ‘Het aanknopen, hebben en onderhouden van relaties ook met landen die niet op alle dossiers like-minded zijn, is ook daardoor steeds belangrijker geworden.’ Het kabinet ‘hecht aan een goede relatie met Qatar’.