Lonwijk na transfer enige Nederlandse voetballer in Oekraïne

Justin Lonwijk maakte deze week de opvallende overstap naar Dinamo Kiev. Een transfer van het Deense Viborg naar de Oekraïense topclub is sowieso een verrassende. Maar helemaal nu Oekraïne oorlogsterrein is.

Dinamo Kiev betaalde maar liefst 1.5 miljoen euro aan het Deense Viborg voor de middenvelder. De 22-jarige Lonwijk verruilde in januari 2021 (Jong) FC Utrecht tijdelijk voor Viborg. Een half jaar later werd dat omgezet in een permanente overgang. Lonwijk maakte vervolgens indruk met het kleine Viborg en wist promotie naar het hoogste niveau van Denemarken te realiseren. Dit seizoen kwam de voormalig jeugdspeler van PSV namens Viborg al negen keer uit in de Deense Superligaen. Ook was hij met Viborg actief in de vooronde van de Conference League. West Ham United was daarin uiteindelijk te sterk.

Door de oorlog heeft Dinamo Kiev geen vaste thuisbasis. De club speelt afwisselend in Polen, Slowakije en de Oekraïense stad Lviv. Lonwijk had ook een bijzondere reis moeten afleggen om überhaupt in Kiev te komen. Er rijdt namelijk enkel een bus vanuit Polen naar de hoofdstad van Oekraine. Lonwijk in gesprek met de NOS: “Je komt dan af en toe langs blokkades. Voorzorgsmaatregelen om dingen te voorkomen.”

Geen andere Nederlandse voetballers in Oekraïne

In de Oekraïense Premjer Liha is Lonwijk de enige landgenoot. Ook het Belgische voetbal heeft met Ziguy Badibanga één speler. Absolute koploper is Brazilië met twaalf voetballers.

Vorig seizoen speelde de in Delft geboren Hennos Asmelash nog in Oekraïne. De voormalig speler van ADO Den Haag en TOP Oss kwam er uit voor Ingulets. De 23-jarige verdediger zit nu clubloos thuis. Bradley de Nooijer speelde via het Roemeense Viitorul op huurbasis bij Vorskla Poltava. Inmiddels speelt hij voor CSKA Sofia.