Major League Soccer: pas 5 Nederlanders zeker van deelname

Nick Marsman houdt tot en met de kerst zijn conditie op peil bij zijn oude club Feyenoord. Dat heeft er alles mee te maken dat in tegenstelling tot de meeste grote Europese competities de Major League Soccer (MLS) een wintercompetitie is.

De 32-jarige Marsman heeft een doorlopend contract bij Inter Miami CF, de club van David Beckham. Marsman staat tot 31 december 2023 in Florida onder contract met een optie op nog een jaar. Opvallend genoeg is Marsman niet de enige Nederlandse doelman in de Major League Soccer. Zo zijn ook Eloy Room en Maarten Paes in de Verenigde Staten actief. De bijna 37-jarige Kenneth Vermeer lijkt bij FC Cincinatti te gaan afzwaaien en volgend jaar niet meer in de MLS te spelen.

Onze Amerika-gangers

De afgelopen jaren maakten vele landgenoten de overstap naar de Verenigde Staten. Het aantal spelers dat actief is in de MLS lijkt te worden uitgedund. Zo is naast Kenneth Vermeer nog onduidelijk of Johan Kappelhof een nieuwe club kan vinden. De 32-jarige verdediger kreeg geen nieuwe verbintenis van Real Salt Lake. Ook de 31-jarige Danny Hoesen is nog op zoek naar een nieuwe uitdaging. Austin FC liet al weten zijn contract niet te verlengen.

De teller voor komend seizoen staat dan ook pas op 5 spelers, waarvan dus 3 keepers

Welke Nederlandse voetballers zijn actief in de Verenigde Staten?

  1. Nick Marsman (Keeper) – Inter Miami FC
  2. Eloy Room (Keeper) – Columbus Crew
  3. Maarten Paes (Keeper) – FC Dallas
  4. Kelvin Leerdam (Verdediger) – Los Angeles Galaxy
  5. Nigel Robertha (Aanvaller) – DC United

Verdere uitbreiding MLS

Het Major League Soccer seizoen 2023 zal bestaan uit maar liefst 30 clubs, netjes verdeeld tussen 15 in het Westen en 15 in de Eastern Conference. De nieuwste uitbreiding van de MLS is St. Louis City SC uit de staat Missouri. De verwachting is dat de komende maanden nog meer Nederlandse spelers onderdak in de MLS zullen vinden.

De ambitie van de MLS clubs zijn in ieder geval groot. Zo wist Portland Timbers de Braziliaan Evander voor ruim 10 miljoen over te nemen van FC Midtjylland. Evander maakte eerder dit seizoen nog indruk met Midtjylland tegen Lazio Roma en Feyenoord. Columbus Crew betaalde juist een hoop geld aan Watford voor de Colombiaanse international Cucho Hernández.