‘Meer inzicht in Championship en League Cup rechten Viaplay’

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Er zijn meer details bekend van de overeenkomst tussen Nordic Entertainment Group, het bedrijf achter streamingplatform Viaplay, en de English Football League (EFL). De EFL is het overkoepelende orgaan achter de Premier League en Championship, de twee hoogste niveaus in Engeland. De e-mailnieuwsbrief van KPN gaf namelijk een aantal interessante inzichten over de hoeveelheid duels.

Vanaf dit seizoen beschikt Nordic Entertainment Group (NENT) over de exclusieve uitzendrechten voor de Engelse Premier League. Het bemachtigde de rechten voor de beste voetbalcompetitie ter wereld niet alleen voor Nederland, waar Ziggo Sport plaats moest maken. Ook de rechten voor Noorwegen, Polen, Estland, Letland en Litouwen werden bemachtigd. Er werd toen ook duidelijk dat het contract zou lopen van 2022/2023 tot en met 2027/2028.  Eenzelfde looptijd had NENT eerder al afgesloten voor Zweden, Denemarken en Finland. Het betekent dat Viaplay in 9 Europese landen de Premier League rechten heeft. Het is nog steeds onbekend hoeveel Viaplay per jaar betaald aan de Premier League.

Het was al duidelijk dat Viaplay de (live)rechten heeft van alle 380 Premier League duels die in een seizoen worden gespeeld. Vervolgens werd in mei bekend dat Viaplay ook de rechten had voor de Championship en Carabao Cup. Het was echter nog niet duidelijk hoeveel Championship duels Viaplay live kon uitzenden. In de nieuwsbrief van KPN komt nu naar voren dat dit er 80 zijn. Vanaf volgende week stromen de eerste Premier League, waaronder Everton en Newcastle United, in de Carabao Cup in. Dat zal Viaplay ook met Nederlands commentaar de eerste wedstrijden verzorgen.

Ziggo Sport heeft nog wel de rechten van de FA Cup. Viaplay zal ongetwijfeld ook op deze rechten azen. Goed nieuws. Ook BBC blijft in ieder geval tot 2025 wedstrijden uit de FA Cup live uitzenden.