Memphis Depay nu al naar Nederland ter voorbereiding op WK

Memphis Depay seen preparing for Red Bull Street Rhythm by Memphis Depay in Barcelona, Spain on the 22 May 2022 // Rutger Pauw / Red Bull Content Pool // SI202205260032 /

Met slechts 116 minuten in de benen voor FC Barcelona én nog eens 52 minuten voor Oranje gaat Memphis Depay naar het WK in Qatar. Door een bovenbeenblessure kwam de 81-voudig international slechts tweemaal in actief voor FC Barcelona.

De eerste vier duels kwam Depay niet van de bank. Dat had alles te maken met een aanhoudende transferdiscussie. Na het verlopen van de transferdeadline kwam Depay pas op 10 september voor het eerst dit seizoen in actie. De Oranje international speelde namens FC Barcelona 57 minuten tegen Cadiz. FC Barcelona won dat duel met 0-4. Een week later speelde Depay 59 minuten in de 3-0 overwinning van FC Barcelona op Elche. Depay nam daar één goal voor zijn rekening.

Na de 116 minuten voor FC Barcelona kwam Depay namens Oranje uit in de Nations League tegen Polen. In Polen speelde Depay nog eens 52 minuten. 167 speelminuten in totaal dus. Daarna kwam hij dus door een bovenbeenblessure niet in actie. Daar moet snel verandering in komen. Het WK is aanstaande en Van Gaal is bereid een gok te nemen door Depay in zijn selectie op te nemen. Volgens de Spaanse krant Mundo Deportivo is Depay zelfs al naar Nederland afgereisd om zich optimaal voor te bereiden.

Eerder stelde FC Barcelona trainer Xavi al dat het WK voor Depay niet in gevaar kwam. Depay naderde wedstrijdfitheid. Daar gaat hij nu verder aan werken in Nederland met een personal trainer. In de WK-selectie is Depay verreweg het meest doeltreffend geweest voor Oranje. Depay scoorde al 42 keer voor Nederland. Daarmee staat hij op de eeuwige topscorerslijst op de derde plaats, achter Klaas Jan Huntelaar (ook 42) en topscorer allertijden Robin van Persie (50).

Vanwege de blessure van Georginio Wijnaldum (26 goals) is de eerstvolgende speler op de lijst Davy Klaassen (9 goals). De grote vraag is echter of de Ajax middenvelder de definitieve WK-selectie wel zal halen. Hij is al langer niet zeker van een basisplaats bij Ajax. Vincent Janssen (Antwerp) en Steven Bergwijn (Ajax) scoorden ieder al zeven keer. Aanvoerder Virgil van Dijk volgt vervolgens met vijf goals.

Maandag 21 november begint Oranje het WK met een wedstrijd tegen Senegal.