Na Ajax komt ook Juventus naar Amsterdamse beurs

Er komt een tweede profclub naar de Amsterdamse effectenbeurs Euronext. Na Ajax zal namelijk ook Juventus haar opwachting maken op de beurs. Althans via een omweg.

De rijke Agnelli-familie, oprichters van het automerk Fiat, zal namelijk met haar investeringsvehikel Exor naar Beursplein 5 komen. Datum? vrijdag 12 augustus. Exor is op papier de eigenaar van Juventus. Het heeft 64% van de aandelen in de Oude Dame, die aandelen vertegenwoordigen 78% van de stemrechten.

Ook heeft Exor significante belangen in grote autofabrikanten  als Stellantis (14%) en Ferrari (23%). Het grootste belang is echter verzekeraar PartnerRe waar het voor 100% eigenaar van is.  Naast een Europese topclub en automerken zit Exor ook in het luxe schoenenmerk Louboutin, het weekblad The Economist en is het uitgever van de Italiaanse kranten La Stampa en La Repubblica. Op papier vertegenwoordigt Exor een beurswaarde van ruim 17 miljard euro.

De familie Agnelli is voor 52% eigenaar van het beurgsenoteerde bedrijf. Het restant van de aandelen is beschikbaar op de beurs voor particuliere beleggers en investeringsmaatschappijen. Zo heeft het in Amerika gevestigde Harris Associates een belang van 5% in Exor.

Aanvankelijk was Exor genoteerd op de effectenbeurs van Milaan. Vanwege administratieve wensen verhuist Exor nu van Milaan naar Amsterdam. In beide gevallen is Euronext de uitbater van de beurs. Euronext heeft dit dan ook goedgekeurd.

Achterliggende reden is dat Exor vanwege een gunstig belastingklimaat in Nederland gevestigd is. Het kantoor is gevestigd op de Amsterdamse Zuidas. Daarnaast had het belegginsvehikel van de familie Agnelli te maken met 2 financiële toezichthouders. Door de stap naar Amsterdam heeft Exor nu enkel nog te maken met de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) en niet langer de Italiaanse toezichthouder.