‘Nederland is meest onsportieve land op WK’

Uruguay, Portugal of een Afrikaans land. Bij een voetbalquiz zou dat zo maar een antwoord kunnen zijn welk land de meeste gele kaarten in één WK-duel pakte. Toch is er één land dat maar liefst drie keer in de top vijf van wedstrijden met meeste gele kaarten staat. Het is Nederland.

De wedstrijd tussen Nederland en Argentinië kwam op een derde plaats binnen met maar liefst 17 gele kaarten. In de kwartfinale trok de Spaanse arbiter Antonio Mateu Lahoz voor maar liefst 16 verschillende spelers geel. 7 Nederlanders en 9 Argentijnen. Denzel Dumfries kreeg na afloop een 2e gele kaart.

Het staat nog in schril contrast met het treffen tussen Nederland en Portugal in 2006. In het Duitse Nürnberg werd maar liefst 20 keer geel getrokken. Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst kregen net als de Portugese spelers Deco en Costinha twee keer geel.

Het Nederlandse voetbal stond lange tijd vooral bekend om haar voetbal. Nu komt het ook voor in 3 van de 4 meest onsportieve duels. Dat deed het onder drie verschillende bondscoaches. Marco van Basten leidde Oranje in 2006, Bert van Marwijk in 2010 en nu dus Louis van Gaal.

Wat zijn de vijf WK duels met de meeste kaarten?

  • 20 – Nederland – Portugal (2006)
  • 18 – Duitsland – Kameroen (2002)
  • 17 – Nederland – Argentinië (2022)
  • 15 – Nederland – Spanje (2010)
  • 12 – Senegal – Uruguay (2002)