Netflix komt 22 jaar na dato met documentaire over transfer Luis Figo

Pierre Gasly, Nico Rosberg, Luis Figo, Clarence Seedorf and Xabi Alonso take part in a Heineken activation during previews ahead of the F1 Grand Prix of China at Shanghai International Circuit (Photo by James Bearne/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI201904100391 //

Één van de meest opzienbarende transfers in het voetbal krijgt een eigen documentaire. Luis Figo verruilde in de zomer van 2000 namelijk FC Barcelona voor aartsrivaal Real Madrid. Netflix kondigt nu een documentaire aan met daarin alle hoofdrolspelers aan het woord.

Voormalig Portugees international kijkt ruim twintig jaar na dato terug op deze krankzinnige transfer. Luis Figo was één van de sterren van FC Barcelona nadat hij in 1995 de overstap had gemaakt van Sporting Lissabon. Figo leefde echter in onmin met de clubleiding van FC Barcelona omdat was uitgelekt dat Jari Litmanen meer verdiende dan de buitenspeler. Hierop besloot Figo in 2020 om de Catalaanse clubleiding te prikkelen door een voorcontract te tekenen bij Real Madrid mocht Florentino Pérez de clubverkiezingen winnen.

Figo en zijn entourage hadden echter nooit kunnen vermoeden dat Pérez ook daadwerkelijk de nieuwe voorzitter van Real Madrid zou worden. Lorenzo Sanz leek onschendbaar. Het liep echter anders en Pérez triggerde bij de uitverkiezing de vastgestelde clausule in het contract van Figo. Het betekende een recordtransfer van 51 miljoen euro. Het was een jaar lang het wereldwijde transferrecord totdat Zinedine Zidane een jaar later ook naar Real Madrid verkaste.

De transfer van Figo naar Real Madrid zette in de zomer van 2020 veel kwaad bloed bij de fans van FC Barcelona. De supporters gingen massaal de straat op en shirts met op de achterkant Figo werden verbrand. Ongekend voor die tijd. Tijdens de eerstvolgende Classico werd er vanuit de tribunes zelfs een varkenshoofd naar Figo gegooid.

Documentaire verschijnt volgende week op Netflix

De documentaire verschijnt volgens de Spaanse afdeling van Netflix op 25 augustus op het streamingplatform. 22 jaar na dato komen naast Luis Figo ook hoofdrolspelers als Florentino Pérez, José Veiga, Joan Gaspart en Paulo Futre aan het woord.