Oranje kent tegenstander achtste finales: de Verenigde Staten

Na Nederland en Senegal plaatsen vanavond ook Engeland en de Verenigde Staten zich voor de achtste finales van het WK in Qatar. Hierdoor weet Oranje nu ook dat het aanstaande zaterdag om 16.00 uur als tegenstander Team USA of te wel de Verenigde Staten zal treffen.

Voorafgaand aan de derde en laatste speelronde in Groep B hadden alle landen nog kans op het bereiken van de achtste finales. Al had Engeland met vier punten uit drie duels de beste papieren. Ook vanwege haar doelsaldo (+4) door de ruime zege op Iran (6-2). Tegelijkertijd, Iran won haar tweede duel juist van Wales. De Verenigde Staten had twee gelijke spelen: het speelde gelijk tegen zowel Wales en Engeland. Wales stond bij aanvang van het derde groepsduel op een vierde plaats met één gelijkspel. Maar dus nog wel met de mogelijkheid om door te gaan naar de achtste finales.

Engeland had vanavond geen kind aan haar buren Wales. De ploeg van Gareth Southgate versloeg Wales met 0-3. Alle drie de goals vielen in de tweede helft. Marcus Rashford opende de score na vijftig minuten spelen. De aanvaller van Manchester United maakte later ook nog de 0-3. Tussen scoorde Phil Foden de tweede Engelse treffer. De middenvelder van Manchester City was de afgelopen dagen onderwerp van gesprek in Engeland. Elke voetbalanalist eiste speelminuten voor de spelmaker. Vandaag liet Foden zien waarom dit Engeland hem nodig had.

Ook bij het andere groepsduel was er dus nog volop spanning. Het was een strijd tussen de aartsrivalen Iran en de Verenigde Staten. De Verenigde Staten greep vlak voor rust de leiding door Christian Pulisic. De goal van de Amerikaan in dienst van Chelsea. Iran zette aan. Kreeg ook kansen en kwam akelig dichtbij. Toch bleef Verenigde Staten op de been. Ook na ruim negen minuten blessuretijd. En zodoende treft Nederland zaterdag de Verenigde Staten met de in Almere geboren Sergino Dest.