Oranje zwicht voor druk, geen OneLove bij Nederland – Senegal

Photo: GEPA pictures/ Jasmin Walter / Red Bull Content Pool

Opnieuw opvallend nieuws uit Qatar. Aanvoerder Virgil van Dijk zal vandaag tijdens Nederland – Senegal niet de OneLove armband dragen. Dat heeft alles te maken met druk vanuit de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft gedreigd met sancties en de KNVB is hier nu voor gezwicht.

De KNVB in een statement: “Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart als UEFA werkgroep, KNVB en als team moeten besluiten om af te zien van ons plan.”

Eerder gaf de KNVB nog aan niet te willen zwichten. Eventuele boetes zou het dan ook betalen. De KNVB: “Maar dat de FIFA ons op het veld wil straffen is nog nooit vertoond. Dit gaat in tegen de geest van onze sport die juist miljoenen mensen verbindt. Wij gaan de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met FIFA.”

De FIFA betitelt het gebruik van de OneLove armband als het uitdragen van een politieke boodschap. Het is nu onduidelijk wat er gaat gebeuren. Oranje ziet in ieder geval af van de actie. De actie werd ooit vanuit de KNVB geïnitieerd. Vervolgens sloten ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken zich aan bij de actie. Het is onduidelijk wat deze landen van plan zijn.