Terugblik: de bijzondere records van voetballegende Pelé

Photo by Rafaela Biazi

Brazilië rouwt. Pelé is niet meer. Voluit Edson Arantes do Nascimento. De Braziliaanse topvoetballer is 82 jaar geworden. Zijn oude club Santos eert hem door het stadion open te stellen. Maandag en dinsdag is er voor het publiek de mogelijkheid om afscheid te nemen in stadion Urbano Caldeira, de thuisbasis van Santos FC.

Hoe groot Pelé als voetballer was, is voor onze generatie moeilijk te bevatten. Daarom een aantal bijzondere records die de Braziliaanse topvoetballer nog altijd in handen heeft.

  1. De eerste voetballer – en nog steeds enige – ter wereld die drie wereldkampioenschappen won (1958, 1962 en 1970).  In totaal was Pelé met Brazilië actief op vier WK’s. In 1966 werd Brazilië al in de groepsfase uitgeschakeld. Engeland kroonde zich dat jaar op eigen bodem tot wereldkampioen door West-Duitsland met 4-2 te verslaan.
  2. Pelé was de jongste speler ooit die een wereldkampioenschap won (17 jaar oud in 1958).

  3. De Braziliaan is ook de jongste doelpuntenmaker ooit op een WK. Pelé was 17 jaar en 239 dagen toen hij namens Brazilië scoorde tegen Wales op het WK van 1958. Sinds het WK in Qatar kwam de Spaanse middenvelder Gavi op plek 3 binnen. Hij was 18 jaar en 110 dagen oud toen hij namens Spanje tegen Costa Rica scoorde.
  4. De aanvaller is nog altijd topscorer aller tijden voor Brazilië. Pelé scoorde 77 doelpunten in 92 wedstrijden. Neymar Jr evenaarde het aantal doelpunten tijdens het WK in Qatar met zijn goal tegen Kroatië. Neymar scoorde 77 keer in 125 interlands.
  5. Pelé is de speler met de meeste hattricks achter zijn naam. The Guinness Book of World Records kende hem dat record toe. De Braziliaan scoorde in zijn loopbaan maar liefst 92 hattricks. Spelers als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo komen daar niet bij in de buurt.
  6. De aanvaller claimde altijd dat hij de enige voetballer ter wereld is met meer dan 1.000 doelpunten op zijn naam. Dat kan echter niet gevalideerd worden.