Transfervrije Nederlandse spelers: Voetbalnomade en jeugdinternational in spotlight

Het seizoen 2022-2023 staat voor de deur. Morgen wordt het seizoen geopend door SC Heerenveen en Sparta Rotterdam. Steeds meer transfervrije spelers hebben inmiddels onderdak gevonden. Toch zijn er nog legio voetballers die bij de start van het seizoen nog zonder club zitten.

Ruim drie weken geleden publiceerden we een lijst van 10 transfervrije Nederlandse spelers. Inmiddels hebben twee van deze spelers al onderdak gevonden. De nummer één op onze lijst, Riechedly Bazoer, signeerde vorige week een meerjarig contract bij AZ. De transfer kwam opeens in een stroomversnelling na de overgang van Fredrik Midtsjø naar de Turkse topclub Galatasaray. Ook Carel Eiting is sinds deze week onder de pannen. De transfervrije middenvelder tekende een contract bij promovendus FC Volendam. Van onze top drie is daarmee alleen nog Jean-Paul Boëtius clubloos. Die zou echter nadrukkelijk in de belangstelling staan van Hertha BSC waar zijn oude trainer van Mainz inmiddels de leiding heeft.

Kijken we verder op de lijst dan zien we spelers als Jürgen Locadia (28), Philippe Sandler (25) en Pelle van Amersfoort (26) die gelet op hun leeftijd in de bloei van hun carrière zouden moeten zijn nog zonder club zitten. Met het vertrek van een aantal spelers uit onze lijst is er ook direct ruimte om een aantal andere transfervrije spelers onder de aandacht te brengen.

Nieuw in de picture zijn:

  1. Kevin Luckassen (29). Luckassen mag oprecht een voetbalnomade worden genoemd. De aanvaller liep deze zomer uit zijn contract bij het Turkse Kayserispor. Waar familie-leden Derrick Luckassen (PSV) en Brian Brobbey (Ajax) in de Nederlandse top spelen moest Luckassen een flinke omweg nemen. Via Jong AZ belandde hij via Schotland (Ross County), Tjsechie (Slovan Liberec), Oostenrijk (SKN St. Pölten) en Engeland (Northhampton) in 2018 bij Almere City. Al snel trok weer het avontuur. Via de Roemeense clubs ACSM Poli Iasi en FC Viitorul werd hij getransfereerd naar Kayserispor. In de Superlig kwam hij niet in de bak waarop het eveneens Roemeense Sepsi uitkomst bood.

  2. Pelle Clement (26). De middenvelder zit gelet zijn leeftijd in de bloei van zijn carrière. Genoot zijn opleiding bij Ajax waar hij het schopte tot de beloften. Het was Jaap Stam die de middenvelder meenam naar het Engelse Reading. Later was Clement een onbetwiste basiskracht bij PEC Zwolle. Na de degradatie besloot Clement op zoek te gaan naar een nieuwe club. De afgelopen periode hield hij zijn conditie op peil bij Jong Ajax.