Valencia schrijft geschiedenis en krikt aantal WK goals op naar 2550

Enner Valencia schreef in het Al Bayt-stadion in Al Khor geschiedenis. De aanvaller uit Ecuador scoorde de eerste goal op het WK van 2022 in Qatar. Daarmee komt de 33-jarige aanvaller van Fenerbahce in een bijzonder lijstje te staan.

Aanvankelijk scoorde Valencia al eerder in het treffen tussen Qatar en Ecuador. De VAR stak echter een stokje voor de goal. Niet veel later kreeg Ecuador een strafschop welke de voormalig speler van West Ham United, Everton en Tigres benutte. In de eerste helft maakte hij ook nog zijn tweede. Verder zou er niet meer gescoord worden en zodoende ging Ecuador aan de haal met een 2-0 zege op het gastland én drie kostbare punten.

https://www.youtube.com/watch?v=ugewbT6rbxA

Met zijn twee goals zette Enner Valencia het aantal gescoorde WK goals op 2550. De laatste goal die op een WK werd gescoord kwam op naam van Mario Mandzukic en dat was dus nummer 2548. In de verloren finale scoorde hij namens Kroatië de laatste goal van de wedstrijd. Op datzelfde WK van 2018 in Rusland scoorde de Tunesische voetballer Fakhreddine Ben Youssef goal 2500 op een WK. Voormalig SC Heerenveen speler Marcus Allback scoorde tijdens het WK van 2006 nummer 2000. Onze landgenoot Rob Rensenbrink staat in de boeken voor de 1000ste goal op een WK. Hij scoorde tijdens het WK van 1978 die goal.

Qatar heeft juist een negatief record. Nog nooit verloor het gastland haar eerste wedstrijd op een WK. Qatar is dus de negatieve uitzondering.

De WK records

  • Het allereerste doelpunt op een WK komt op naam van de Franse voetballer Lucien Laurent. Op het WK 1930 scoorde hij de 1-0 in een 4-1 zege van Frankrijk op Uruguay. Opvallend, Uruguay zou later de eerste winnaar van een WK voetbal worden.
  • De 1000ste WK goal staat op naam van Oranje international Rob Rensenbrink (1978, Argentinië)
  • De 2000ste WK goal staat op naam van de Zweedse international Marcus Allback (2006, Duitsland)
  • Het eerste gastland wat haar eerste WK-wedstrijd verliest is Qatar (2022, Qatar)