Van Gaal schrijft geschiedenis: 2 debutanten op WK

Fotocredits History Of Soccer - https://historyofsoccer.info

Debuteren voor Oranje op een WK? In de historie van het Nederlands Elftal gebeurde het voor aanvang van dit WK in Qatar pas één keer. Inmiddels staat de teller op drie spelers. Bondscoach Louis van Gaal is de enige bondscoach in de geschiedenis van het Nederlands Elftal die twee spelers op een mondiaal eindtoernooi laat debuteren.

Vorige week maandag schreef Andries Noppert al geschiedenis. Andries Noppert was namelijk de eerste Nederlander die in de 21ste eeuw zijn debuut maakt in Oranje tijdens een WK. En het is pas de tweede Nederlander ooit bij wie dat het geval was. Voor je voetbalquiz. De eerste was Dick Schoenaker op het WK van 1978 in Argentinië. Op 14 juni 1978 viel Schoenaker 30 minuten voor tijd in bij het treffen tussen Nederland en Oostenrijk (5-1).

Vandaag kwam Xaxi Simons er bij. Na 82 minuten spelen kwam hij in de ploeg voor Memphis Depay. Op dat moment had Oranje een 3-1 voorsprong tegen de Verenigde Staten.

Het kan nog mooier worden. Jeremie Frimpong behoort namelijk ook tot de WK-selectie zonder dat ze eerder voor Oranje uitkwamen.

De Oranje debutanten op een WK:

  • Dick Schoenaker – 14 juni 1978 (Nederland – Oostenrijk)
  • Andries Noppert – 21 november 2022 (Nederland – Senegal)
  • Xavi Simons – 3 december 2022 (Nederland – Verenigde Staten)