Wat is de grootste stad zonder club op hoogste niveau?

Voetbal verbindt ons. En fan zijn is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als jouw favoriete club niet op het hoogste niveau actief is. Voetballiefde is er nog steeds maar de keerzijde zijn wekelijks ook de teleurstellingen. Dit artikel gaat in op de grootste stad per land dat niet actief is op het hoogste niveau.

Nederland: Een sterk tweede niveau

De Keuken Kampioen Divisie was nog nooit zo sterk als in het seizoen 2022-2023. Met Heracles Almelo, PEC Zwolle, MVV Maastricht, Roda JC, De Graafschap, Willem II en NAC Breda zijn er de nodige bekende namen met ervaring in de Eredivisie. De oplettende voetbalfan ziet dat er een bekende naam ontbreekt. Dat is namelijk Den Haag. De derde stad van Nederland, met bijna 550.000 inwoners, ontbreekt namelijk in de Eredivisie.

Een ander opvallend feitje heeft betrekking op Almere. De achtste stad van Nederland, met ruim 218.000 inwoners, werd nog nooit vertegenwoordigd in de Eredivisie. Een feitje dat regelmatig wordt gevraagd in een voetbalquiz.

Duitsland: Tweede stad niet actief in Bundesliga

Ook Duitsland heeft een eigen ‘Den Haag’, een grote stad zonder voetbalclub op het hoogste niveau. Het gaat hier natuurlijk om Hamburg met Hamburger SV en FC St Pauli. Hamburg heeft maar liefst 1.8 miljoen inwoners. Alleen Berlijn is groter. De hoofdstad van Duitsland heeft met Hertha BSC en Union Berlin wel twee clubs in de Bundesliga.

Ook de zevende en negende stad van Duitsland zijn niet actief in de Bundesliga. Het gaat om Düsseldorf met Fortuna Dusseldorf, en Essen met Rot-Weiss Essen. Met respectievelijk 600.000 en 550.000 inwoners zeker geen kleine steden. Laatstgenoemde is zelfs een grijze muis op het derde niveau van Duitsland. Rot-Weiss Essen is terug te vinden op de de dertiende plaats in de 3. Liga. In Noordrijn-Westfalen zijn nog een aantal grotere steden zonder afvaardiging in de Bundesliga te vinden.

Net als in Nederland met Almere is ook hier een grote stad die nooit in de Bundesliga actief was. Het gaat hier om Bonn met ruim 300.000 inwoners.

België: Namen, de Belgische variant van Almere

In België zijn de zes grootste steden van het land, waaronder Brussel, Antwerpen en Brugge, vertegenwoordigd in de Jupiler Pro League. Nummer zeven is dat niet. Het gaat hier om Namen, of in het Frans Namur. Met 111.000 inwoners zeker geen kleine stad. Union Namur, de lokale trots, was nog nooit actief op het hoogste niveau van België. Daarmee kan het worden vergeleken met de situatie van Almere en Almere City. Alleen Union Namur bestaat al sinds 1927. De club met stamnummer 156 speelt momenteel op het vierde niveau van het land.

Ook Bergen, in het Frans Mons, uit Henegouwen, is zeker geen kleine Belgische stad. De nummer negen van Belgische steden, met bijna 100.000 inwoners, zag RAEC Mons (stamnummer 44) in 2015 failliet gaan en is net als Namen niet actief in het Belgische profvoetbal. Dat geldt ook voor voor nummer tien, Aalst (87.000 inwoners). Het zag Eendracht Aalst failliet gaan en weer herrijzen in het amateurvoetbal.

Frankrijk: Ligue 2 met negende stad van Frankrijk

Jarenlang was Toulouse met Toulouse FC de grootste stad in Frankrijk die niet actief was in de Ligue 1. Na de promotie met onze eigen Branco van der Boomen is dat verleden tijd. Die eer gaat nu uit naar Bordeaux. De negende stad van Frankrijk, met ruim 250.000 inwoners, degradeerde vorig jaar uit de Ligue 2. De lokale trots staat nu derde. Bordeaux strijdt met de trots van de dertiende stad van Frankrijk, Le Havre, ruim 175.000 inwoners, om promotie.

Spanje: Oude bekenden strijden tegen degradatie

Ook in La Liga 2, het tweede niveau van Spanje, zijn een aantal grote steden te vinden. Nog niet zo lang geleden waren Zaragoza en Malaga nog steden met een club in La Liga. Nu strijden beide steden tegen degradatie. Zaragoza (681.000 inwoners) staat zestiende op het tweede niveau van Spanje. Malaga CF dat eerder nog actief was in de Champions League staat op de 21ste plaats. De stad met 578.000 inwoners kan straks wel eens de grootste stad zijn met geen club op de hoogste twee niveaus in Europa. Dat is nu nog Murcia. De zevende stad van Spanje heeft met Real Murcia een club die strijdt om promotie naar La Liga 2.

Italië: Bezoekersrecord in Serie B maar niet de grootste stad

SSC Bari brak het record voor het best bezochte duel in de Serie B. Ruim 50.000 toeschouwers waren deze week getuige van Bari – Genua. De plaatselijke trots verloor op eigen veld met 1-2 van Genua. En je zou zeggen. Een van deze twee clubs komt uit een stad die niet actief is op het hoogste niveau in Italië. Bari is immers de tiende stad van het land met ruim 300.000 inwoners, terwijl Genua met 655.000 zelfs de zesde stad van het land is. Uit Genua is er naast het Genua FC van Kevin Strootman ook nog een club actief in de Serie A. Dat is Sampdoria. Daarnaast is er buiten Bari een stad die nog groter is. Het gaat om Palermo met bijna 700.000 inwoners. SSD Palermo staat dertiende in de Serie B.