WK bijna voorbij: uitkijken naar WK voor Clubs in Marokko

Manneshotit / Red Bull Content Pool

De internationale voetbalkalender gaat op de schop. FIFA baas Gianni Infantino kondigde een nieuw format aan voor het WK van Clubs als ook een World Series event met de 4 beste landen, vermoedelijk de winnaars van de regionale Nations Leagues. Het deelnemersveld van het WK van Clubs is onbekend. Waar toernooien worden geïntroduceerd sneuvelt juist de Confederations Cup.

Het WK van Clubs gaat vanaf 2025 van 7 deelnemers, afhankelijk van organisatie, naar 32 teams. Het zal een zomer toernooi gaan worden met de beste clubs wereldwijd. Op dit moment bestaat het deelnemersveld nog uit de kampioenen van de 6 continenten plus een club uit het organiserende land. In 2022 won Chelsea het WK voor Clubs in de Verenigde Arabische Emiraten.

Marokko is de trotse organisator van het WK voor Clubs in 2023. Tussen 1 en 11 Februari 2023 wordt het toernooi in Noord-Afrika gespeeld. Al Ahly (CAF verliezer) en Auckland City (OFC) zullen begin 2023 in de eerste ronde tegen elkaar beginnen. Seattle Sounders (CONCACAF) en Wydad Casablanca (CAF winnaar) stromen in de tweede ronde in. Ook de winnaar van de Aziatische Champions League (AFC) stroomt in de tweede ronde in.

De favorieten stromen pas in de halve finales in. Het gaat om de winnaar van de Copa Libertadores, het Braziliaanse Flamengo, die CONMEBOL vertegenwoordigt. Daarnaast is Real Madrid de Europese vertegenwoordiger door de Champions League winst. Flamengo en Real Madrid gelden ook als de grote favorieten voor de eindzege in Marokko.

Aziatische deelnemer Club World Cup ontbreekt nog

Het is nog onbekend wie de Aziatische deelnemer gaat worden. Door Covid werd het toernooi vorig jaar uitgesteld. De finale staat pas in april / mei 2023 op het programma. Een van de finalisten is al bekend. Het toernooi in het Oost-Azië werd wel gewoon afgewerkt. Het Japanse Urawa Red Diamonds bereikte de finale. De andere finalist komt uit het Midden-Oosten. Mogelijk dat Urawa Red Diamons dus mag deelnemen. Dat zou voor Bryan Linssen en Alex Schalk een mooie bijkomstigheid zijn.

In 2021 kroonde het Saoedische Al-Hilal zich tot winnaar van de Aziatische Champions League. Het won de finale van het Koreaanse Pohang Steelers. Al-Hilal nam begin februari 2022 echter al deel aan het toernooi dat door Chelsea werd gewonnen.