Zwitserse Super League: 3 duels bepalen titelstrijd

Photo: GEPA pictures/ Jasmin Walter / Red Bull Content Pool

Opvallend nieuws uit Zwitserland. De titelstrijd van de Zwitserse Super League zal voortaan over drie duels gaan. Daarmee zou Zwitserland het eerste land in Europa zijn die op die manier het kampioenschap bepaald. Het maakt de titelstrijd wel een stuk spannender dan de afgelopen jaren waarbij de winnaar vaak met een straatlengte kampioen werd.

De Zwitserse Super League is altijd al een vreemde eend in de bijt geweest. Het hoogste niveau van Zwitserland bestaat namelijk uit ‘slechts’tien clubs. Met ingang van het seizoen 2023-2024 zullen dat twaalf clubs worden. De afgelopen jaren maakten FC Basel, Young Boys  en FC Zurich uit wie er met de titel vandoor ging. Vaak met een voorsprong van twintig punten op de nummer twee.  Om de titelstrijd attractiever te maken wordt dit met ingang van het seizoen 2023-2024 wordt dit niet meer op basis van de ranglijst bepaald maar over drie duels tussen de nummers één en twee. Hierbij speelt de nummer één twee van de drie keer in het eigen stadion.

Naast de ontknoping in de titelstrijd zal er na de reguliere competitie op alle vlakken strijd zijn. Zo spelen de nummer drie tot en met zes nog om een Europees ticket via een playoff systeem. Enkel de nummer twaalf zal rechtstreeks degraderen. Mogelijk zal het eerste seizoen met twaalf clubs zijn zonder regerend kampioen FC Zurich. De tegenstander van PSV in de groepsfase van de Europa League is dit seizoen op de tiende en laatste plaats in de Super League te vinden. Normaal gesproken zou dat degradatie betekenen. Dit jaar is dat eenmalig een playoff wedstrijd tegen de nummer drie van de Challenge League.

In de Zwitserse Super League is Wouter Burger (FC Basel) de bekendste landgenoot. Daarnaast is Carson Buschman-Dormond actief voor FC Zurich. Hij heeft de Nederlandse voetbalnationaliteit maar is geboren en getogen in Canada. De aanvaller van FC Zurich speelde nog nooit in Nederland. Carson Buschman-Dormond kwam in de Europa League duels tussen FC Zurich en PSV niet in actie.