1930: Het eerste WK voetbal ooit

Fotocredits History Of Soccer - https://historyofsoccer.info

Het jaar 1930 staat met grote letters genoteerd in de voetbalgeschiedenis. Het was namelijk het jaar van de allereerste editie van het WK voetbal dat plaatsvond in Uruguay.

Het concept van een internationaal voetbaltoernooi begon vorm te krijgen in de jaren 20. Op dat moment waren de Olympische Spelen de enige gelegenheid voor landen om met elkaar te wedijveren in voetbal. Uruguay, dat goud pakte op de Olympische Spelen van 1924 en 1928, drong er bij de FIFA op aan om een wereldwijd voetbalkampioenschap te organiseren.

Het eerste WK voetbal, of de FIFA Wereldbeker, ging van start op 13 juli 1930 en duurde tot 30 juli. Het gastland, Uruguay, heerste soeverein over het toernooi, dat 13 deelnemende landen telde. In de finale versloeg Uruguay aartsrivaal Argentinië met 4-2. Daarmee werd Uruguay de eerste winnaar van het WK voetbal ooit. Het claimde daarmee ook de felbegeerde Jules Rimet-beker.

De opmerkelijke feiten van WK 1930

  1. Opvallend was het ontbreken van Europese teams in het toernooi. De reiskosten en afstanden naar Zuid-Amerika waren destijds te hoog voor de meeste Europese landen. Dat resulteerde in een deelnemersveld bestaande uit Zuid-Amerikaanse en Noord-Amerikaanse teams.
  2. Het Estadio Centenario in Montevideo, Uruguay, werd speciaal gebouwd voor de Wereldbeker van 1930 en wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als een heilige voetbalgrond. Met name de Uruguayaanse topploegen Peñarol en Nacional spelen regelmatig hun thuiswedstrijden in dit iconische stadion. Fun fact, na de gouden medaille op de Olympische Spelen in Amsterdam (1928) is één van de tribunes vernoemd naar onze hoofdstad.
  3. De eerste goal in de geschiedenis van de FIFA Wereldbeker werd gescoord door Lucien Laurent van Frankrijk, tijdens de wedstrijd tegen Mexico.
  4. De topscorer van het toernooi was Guillermo Stábile uit Argentinië, die indrukwekkende 8 doelpunten op zijn naam schreef.

1 Trackback / Pingback

  1. 1930: Het eerste WK voetbal ooit | Al Het Voetbal Nieuws Op Een Rij!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.