Achilles ’29: volgende degradatie dreigt

Credits: Marco Oomen Fotografie

Achilles ’29 stevent af op een nieuwe degradatie. Komende zaterdag kan N.I.V.O.-Sparta in Zaltbommel een mokerslag in de strijd om degradatie uitdelen. In een rechtstreeks duel zou N.I.V.O.-Sparta bij een overwinning op zes punten komen. En met de wetenschap van nog twee duels te gaan zou Achilles ’29 dan een wonder nodig hebben om degradatie naar de Tweede Klasse nog te vermijden. Het zou de zoveelste tegenslag voor de gevallen profclub zijn.

Bij een verlies zaterdag dreigt voor Achilles’29 dus degradatie naar de Tweede Klasse van de amateurs. Op dat niveau was de club uit Groesbeek voor het laatst in 1974 actief. Achilles ’29 zou daarmee in rap tempo van het tweede niveau van Nederland afglijden naar het zevende niveau van ons land.

De opkomst van Achilles ’29

Vanaf 1975 speelde Achilles ’29 in de eerste klasse en Hoofdklasse, destijds het hoogste niveau in het amateurvoetbal. In 2006 en 2008 werd het Kampioen in de Hoofdklasse B. In 2011 promoveerde Achilles ’29 automatisch naar de Topklasse, een nieuw opgerichte competitie op het hoogste amateurniveau. Nu heet dat de Derde Divisie. Trainer Eric Meijer, trainer van 2002 tot 2012 en later van 2015 tot 2018, was één van de grote architecten van het succes.

In die periode maakte Achilles ’29 ook indruk in de KNVB Beker. Het schakelde in 2006 bijvoorbeeld FC Volendam uit. In 2008 werd RKC Waalwijk aan de kant gezet. In de volgende ronde bleek de latere kampioen AZ met Louis van Gaal een maatje te groot. Ook in 2010 (RKC Waalwijk) en 2011 (Telstar en MVV) werden profclubs uit de KNVB Beker geknikkerd. In 2012 strandde het bekeravontuur tegen PSV.  Dat jaar werd Achilles ’29 algeheel amateurkampioen van Nederland. De ambities van Achilles ’29 en de familie Derks, de voornaamste geldschieter en boegbeeld, reikten verder.

Achilles ’29 maakte haar debuut in de Eerste Divisie in het seizoen 2013/2014. Dat was mogelijk nadat de club het kampioenschap in de Topklasse Zondag had behaald, er vrije plekken waren door faillissementen van AGOVV en SC Veendam, én bij de KNVB de ambities kenbaar maakte om te promoveren.

Achilles ’29: De spiraal naar beneden

Achilles ’29 maakte vier seizoenen deel uit van de Eerste Divisie. In het derde seizoen bleek de vijftiende plaats de hoogste klassering. In het laatste seizoen eindigde het mede vanwege een puntenstraf op de twintigste en daarmee laatste plaats. In die periode ervoor waren er al de nodige discussies tussen voorzitter Harrie Derks, de lokale Rabobank en de licentiecommissie van de KNVB. Achilles ’29 zakte in 2017 weer af naar de amateurs. Hierop volgde direct een tweede en derde degradatie.

Daarmee zakte Achilles ’29 in sneltreinvaart van de Eerste Divisie, Tweede Divisie en Derde Divisie naar de Hoofdklasse. Door een coronaperiode bleef Achilles ’29 daar langer zitten. Tussen 2019 en 2022 kwam Achilles ’29 uit in de Hoofdklasse A Zaterdag. Direct na de volledige hervatting volgde de degradatie naar de Eerste Klasse. Onder leiding van Patrick Pothuizen lijkt er een volgende degradatie naar de Tweede Klasse te gaan gebeuren, het zevende niveau van Nederland.