Aankoop nummer tien voor Ajax. De recordkampioen maakte maar liefst 16 miljoen euro over voor Georges Mikautadze aan FC Metz. Dat bedrag kan door een aantal eenvoudig te behalen variabelen verder oplopen naar 19 miljoen euro. Voor Mikautadze, vorig jaar de beste speler van de Ligue 2, lag er een contract tot de zomer van 2028 klaar.
Ajax versterkte zich deze transferperiode eerder al met Branco van den Boomen, Benjamin Tahirovic, Diant Ramaj, Carlos Forbs, Jakov Medic, Anton Gaaei, Josip Sutalo, Chuba Akpom en Gaston Ávila. Ajax hoopt in de slotdagen van de transfermarkt ook nog een vervanger te halen voor Mohammed Kudus die naar West Ham United trok.
Mikautadze is geboren in Frankrijk maar international van Georgië. De Eredivisie heeft goede herinneringen aan spelers uit Georgië. De redactie van VoetbalPlus neemt je mee in de zeven meest bijzondere Georgische spelers die eerder in de Eredivisie actief waren.
- Shota Arveladze, een naam die in de Eredivisie synoniem staat voor doelpunten en klasse. De Georgische aanvaller, met zijn kenmerkende kapsel, veroverde de harten van Ajax-fans tijdens zijn tijd bij de club. Met zijn goals leidde Arveladze hij Ajax tussen 1997 en 2002 naar meerdere successen. Later speelde hij ook nog tussen 2005 en 2007 voor AZ. Niet voor niets speelde Arveladze in de aankondiging van Mikautadze bij Ajax een rol.https://twitter.com/AFCAjax/status/1696776055653106050
- Guram Kashia was een vertrouwd gezicht in de Eredivisie. Met zijn verdedigende stijl en leiderschapskwaliteiten groeide hij uit tot een Vitesse icoon. De Gelredome was tussen 2010 en 2018 zijn thuisbasis. Het maakte de verdediger alleen geliefd bij de fans, maar ook een voorbeeld voor jonge spelers. Na 258 duels in de Eredivisie trok hij naar de Major League Soccer.
- Valeri Qazaishvili, bijgenaamd Vako, bracht een vleugje magie naar de Eredivisie met zijn onvoorspelbare speelstijl en creatieve inzicht op het middenveld. Met zijn flair voegde hij tussen 2010 en 2016 iets toe aan Vitesse. In het seizoen 2016-2017 werd hij door Vitesse verhuurd aan Legia Warschau en zou hij niet meer terugkeren. Momenteel is hij actief in Zuid Korea bij Ulsan Hyundai.
- Archil Arveladze, de broer van Shota maar niet zo maar eentje. Archil stond bekend om zijn onvermoeibare inzet en vastberadenheid. Als speler van NAC Breda tussen 1997 en 2000 was hij een essentieel onderdeel van het team, altijd klaar om te strijden en te knokken voor zijn ploeg. Dat maakte hem dan ook bijzonder populair bij de B-side.
- Giorgi Chanturia, opeens was hij er. Net als Kashia en Qazaishvili dook ook Chanturia op bij Vitesse. Niet zo gek ook met Merab Jordania als eigenaar. Chanturia was op papier de meest talentvolle. Al op jonge leeftijd liet Chanturia namelijk Georgië achter voor de jeugd van FC Barcelona. In 2011 maakte Chanturia voor het eerst zijn opwachting in het eerste elftal van Vitesse. In Arnhem kon hij de hoge verwachtingen nooit helemaal inlossen. Dat deed hij ook bij clubs als CFR Cluj, Hellas Verona, Duisburg en Ural niet.
- Georgi Demetradze, was achteraf een enorme miskoop van Feyenoord. De Georgische buitenspeler kwam in 1997 over van Dinamo Tblisi en wist in Rotterdam-Zuid om meerdere redenen nooit een stempel te drukken. Na acht duels vertrok hij een jaar later naar Alania Vladikavkaz. Daar kroonde hij zich in 1999 direct tot topscorer van Rusland met maar liefst 35 goals in 43 duels. Later speelde hij ook voor clubs als Dinamo Kiev, Real Sociedad en Lokomotiv Moskou. Maar de aanvaller gleed steeds verder af. Op 23 maart 2011 werd hij in Georgië zelfs veroordeeld tot zes jaar gevangenschap, wegens afpersing en het organiseren van illegale weddenschappen.
-
Giorgi Kinkladze. Net als Feyenoord heeft ook Ajax een enorme Georgische miskoop. Het gaat om Giorgi Kinkladze die voor ruim 8 miljoen euro van Manchester City werd overgenomen. Na 12 duels in anderhalf jaar trok Kinkladze naar Derby County.
Deze Georgische spelers hebben de Eredivisie verrijkt met hun unieke talenten en bijdragen aan het Nederlandse voetbal. Hun verhalen zullen altijd herinnerd worden als onderdeel van de rijke geschiedenis van de competitie.