AZ wint Youth League en bezorgt Nederland drie tickets

Manneshotit / Red Bull Content Pool

Een jeugdig AZ heeft dit seizoen indruk gemaakt in Europa door beslag te leggen op de UEFA Youth League. De ploeg van trainer Jan Sierksma versloeg in de finale Hajduk Split met maar liefst 5-0. Eerder baarde het al opzien door zowel FC Barcelona als Real Madrid uit het toernooi te knikkeren. Al drie spelers maakte hun debuut in het eerste elftal van AZ.

De pas negentienjarige Mexx Meerdink kwam gisteren als invaller tweemaal tot scoren. Meerdink moest het als invaller doen omdat hij zondag nog het eerste elftal van AZ speelde tegen RKC Waalwijk. Een dag later stond Meerdink er als invaller bij zijn leeftijdsgenoten. Met zijn twee goals in de finale kroonde Meerdink zich met 9 doelpunten als topscorer van het toernooi. De titel moet hij delen met Bilal Mazhar van Panathinaikos. De jonge aanvaller is geboren in Frankrijk maar komt inmiddels uit voor Egypte.

Ook een andere doelpuntenmaker in het Zwitserse Nyon is hoog te vinden op de topscorerslijst. Ernest Poku kwam net als Meerdink in de finale tweemaal tot scoren. In totaal scoorde hij in de Youth League maar liefst 8 keer. Een aantal Ilyes Housni (Paris Saint Germain) en Adrián Niño (Atletico Madrid) ook konden weerleggen. Poku en Meerdink scoorden ieder beide weliswaar twee keer. De score werd maandagavond geopend door de 17-jarige Jayden Addai.

AZ is pas de eerste Nederlandse winnaar van de Youth League. De club uit Alkmaar is in de jonge historie (9 edities) van de Youth League pas de zevende winnaar. Chelsea en FC Barcelona wonnen de prijs ieder twee keer. Daarnaast grepen eerder de jonkies van Benfica, Red Bull Salzburg, FC Porto en Real Madrid net als AZ één maal de macht. Al moet wel worden gezegd dat Benfica net als Chelsea maar liefst vier keer de finale behaalde.

Wie komen volgend seizoen namens Nederland uit in de Youth League?

Komend seizoen zijn er mogelijk 3 Nederlandse clubs actief in de UEFA Youth League. Feyenoord mag als kampioen en de Nederlandse Champions League afvaardiging sowieso een team afvaardigen. Daarnaast mag Nederland de kampioen van O18 afvaardigen. Op dit moment is er nog een felle strijd tussen PSV (32 punten) en Ajax (31 punten). AZ en Feyenoord volgen op gepaste afstand met 25 punten. Als winnaar van de UEFA Youth League ook rekenen op een plekje wanneer het zich niet via de jeugdcompetitie zou kwalificeren.